ND Forum - Dzień dobry POLSKO! Strona Główna ND Forum - Dzień dobry POLSKO!
Ludzie z sercem i głową

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PROTEST W OBRONIE KRZYŻA
Autor Wiadomość
KASIA
Huragan Katrina

Wysłany: 14 Lipiec 2010, 21:07   PROTEST W OBRONIE KRZYŻA [Cytuj]

PROTEST W OBRONIE KRZYŻA Piła 13-07-2010

Do:
Pan Prezydent Elekt
Kancelaria Prezydenta
Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Wiejska 10
00-902 Warszawa

22 695 29 00
listy@prezydent.pl

PROTEST W OBRONIE KRZYŻA

Panie Prezydencie Elekcie!

Znamienne i bardzo niepokojące jest, że rozpoczął Pan swą prezydenturę od zamachu na krzyż. Ten znak cierpienia, ofiary i
ostatecznego zwycięstwa nad złem jest świętością dla milionów Polaków. Wpisuje się w naszą narodową martyrologię - lata
walki o wiarę i niepodległość oraz przynależność kulturową do kręgu cywilizacji chrześcijańskiej. Jest dla nas zarówno
tradycją, jak i bolesną rzeczywistością, związaną ze śmiercią tylu wspaniałych Polaków, w tym Pana wybitnego Poprzednika
na tym stanowisku - wielkiego patrioty i światłego, odważnego polityka. Potężny ruch społeczny, który samoistnie powstał po
tragedii smoleńskiej, ceni sobie ten znak; usytuowanie krzyża przed Pałacem Prezydenckim jest najświętszą pamiątką i
symbolem poświęcenia tych, którzy oddali swe życie w służbie ojczyzny.
Podniesienie ręki na ten krzyż może być potraktowane jako jednoznaczne opowiedzenie się po stronie niechlubnej przeszłości
walki z ludźmi sumienia w miejscu, gdzie niegdyś walczyły z nimi jednostki ZOMO.
"Ale świętości nie szargać - to boli" - pisał poeta. Boli to również dzisiaj, gdy otoczony szczególnym kultem krzyż smoleński
zaczyna przeszkadzać nowemu prezydentowi i jego ekipie.
W załączeniu dedykuję Panu Prezydentowi piosenkę Jana Pietrzaka z czasów stanu wojennego "NIELEGALNE KWIATY,
ZAKAZANY KRZYŻ": www.youtube.com/watch?v=9ayBc40eCfA.
Ta historyczna piosenka winna Panu uzmysłowić, co chce Pan uczynić Polsce i Polakom.
Protestuję przeciw temu i apeluję, by nie prowokował Pan społecznego nieposłuszeństwa.
W stanie wojennym, podobnie jak Pan i miliony Polaków, walczyłem o Polskę niepodległą i wolną, również od ludzi, którzy
zwalczali krzyże.

Niżej podpisany/a:
Jacek Ciechanowski
64-920 Piła
autor5581@petycje.pl

http://www.petycje.pl/pet...?petycjeid=5581

1 Jana 4,7-8 Współczesny Przekład
[Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

Syriusz

Wysłany: 22 Lipiec 2010, 20:31    [Cytuj]

Nowy "krzyż smoleński" w stolicy. "Przyjedzie nas większa ekipa".

Na terenie Sejmu, obok tablicy upamiętniającej posłów Prawa i Sprawiedliwości, którzy zginęli pod Smoleńskiem, ktoś ustawił nowy "smoleński" krzyż. Tymczasem przed Pałacem Prezydenckim, gdzie stoi taki sam symbol, o który toczy się spór, górnicy pełnili wartę. Jeden z jej uczestników zapowiada, że lada dzień przyjedzie "większa ekipa".
Przez ostatnie tygodnie głośno o krzyżu sprzed Pałacu. Tymczasem na terenie Sejmu, gdzie na zewnątrz budynków klub PiS ustawił tablicę ze zdjęciami swoich zmarłych koleżanek i kolegów, stanął nowy drewniany krzyż. - Ten krzyż nie powinien nikomu przeszkadzać. Upamiętnione ofiary były katolikami, ludźmi pracującymi dla Polski. Byli oddani Bogu i Ojczyźnie – ocenia Stanisław Pięta (PiS).

- Zastanawia mnie to i dziwi – dodaje poseł, mówiąc już o działaniach Platformy Obywatelskiej ws. pierwszego krzyża. Jak podkreśla, niezwykła jest sytuacja, w której "niewielki krzyż, będący symbolem pamięci o osobach, które zginęły w katastrofie smoleńskiej, wywołuje aż tak wielką niechęć ze strony ludzi z PO”. - Symbol ten nie ma przecież wymiaru politycznego – uważa poseł opozycji.

Jak podkreśla Pięta, sam był u stóp Pałacu Prezydenckiego. - Byłem pod krzyżem. Ludzi się modlą, składają kwiaty. Wydaje mi się, że teraz inni znaleźli dobrą okazję do ataku na chrześcijańskie symbole - dodaje.

W podobnym duchu mówi jeden z dwóch emerytowanych górników z kopalni "Zofiówka" w Jastrzębiu Zdroju, który pełnił dziś w godzinach 12-14 "wojskową wartę" przed krzyżem na Krakowskim Przedmieściu.

- Za prawdę musimy stać twardo – podkreśla Zbigniew Jaskólski. Jak dodaje, przyjazd do Warszawy jest inicjatywą oddolną – dodajmy: nie pierwszą. Emerytowany górnik z "Zofiówki" zaznacza bowiem, że w czasie, gdy trumny z ciałami Pierwszej Pary znajdowały się jeszcze w Pałacu Prezydenckim, ze Śląska przyjechała liczna delegacja związkowców – wtedy przez 11 godzin pełnili tu wartę.

Dlaczego przyjechali także teraz? Skłoniły ich do tego "bardzo nieeleganckie" informacje płynące od prezydenta-elekta Bronisława Komorowskiego i nowej kancelarii głowy państwa. Komorowski mówił w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej" o planach przeniesienia krzyża. A przed paroma dniami wraz z harcerzami i Kościołem katolickim ustalono, że trafi on ostatecznie do stołecznego kościoła św. Anny. Nie wiadomo jednak, kiedy dokładnie. Jaskólski o poczynaniach nowego prezydenta mówi jako o "manewrze krzyżowym".

Nie chciałabym krzyża przed domem Krzyż powinien jednoczyć Nie upolityczniajmy krzyża Potrafimy znaleźć wyjście Szczypińska: krzyż powinien tam być Krzyż nie powinien w oczy koleć Krzyż powinien być w miejscu kultu Harcerze apelują ws. krzyża Damy się zabić za ten krzyż Kaczyński wyraził pogląd ws. krzyża

Jak zapowiada, aby pełnić kolejne warty, "na dniach" przyjadą do Warszawy kolejni związkowcy, "większa ekipa", a to po to, aby – kontynuuje – "dopilnować" obietnic ws. tablicy upamiętniającej ofiary. - Wtedy ten krzyż można będzie przenieść - kończy.

Czy dobrą rzeczą jest pełnienie warty pod krzyżem "smoleńskim" przed Pałacem? - Uważam, że tak. Ludzie mają prawo stanąć pod krzyżem – mówi wprost poseł PiS Stanisław Pięta
[Profil] [PM] [E-mail]

Coltrane

Wysłany: 22 Lipiec 2010, 22:27    [Cytuj]

PO odsłania swoje prawdziwe oblicze. Walka z krzyżem, z Kościołem, z prawdą, jest wpisana od początku istnienia Partii Obłudników. Do tej pory PO kamuflowała się z tymi planami. Teraz kiedy ma pełnię władzy, już nie będzie się czaić, będzie coraz odważniej realizować swoje niecne pomysły. Mają rok czasu na realizację swoich planów, aż do następnych wyborów parlamentarnych. Oczywiście walka ta jest z góry skazana na niepowodzenie. Bo nikt nigdy nie wygra z Kościołem. Kościół to dzieło Boże, i żadne siły Go nie przemogą. Mogą dwoić się i troić, mogą zdwoić swoje wysiłki, i tak wszystko na nic. Z Bogiem nikt nigdy nie wygrał. Szatan doskonale o tym wie. Nie wiedzą tylko jego słudzy, którym wydaje się nie wiadomo co. Nie wiem co ci słudzy szatana sobie myślą, podejmując walkę z Kościołem, z krzyżem, z prawdą. Dlatego nie bójmy się. Prawda i tak ostatecznie zwycięży. Im będzie nas więcej, tym większe tchórzostwo ogarnie wrogów Kościoła, wrogów prawdy. Jak psy skulą ogony pod siebie, i uciekną gdzie pieprz rośnie. To tylko teraz czują się tacy pewni siebie. Bo są przy władzy. Bo mają pełnię władzy. Ale to się skończy. Ich koniec też kiedyś nadejdzie. Narobią tylko niepotrzebnych szkód. Przetrzymamy to. My walczymy modlitwą, różańcem. To jedyna nasza broń. A jakże skuteczna. Skuteczniejsza od miecza. Kto mieczem wojuje, od miecza ginie.

Nie lękajmy się !

Jacek

Wysłany: 22 Lipiec 2010, 22:42    [Cytuj]

Cytat:
Oczywiście walka ta jest z góry skazana na niepowodzenie. Bo nikt nigdy nie wygra z Kościołem. Kościół to dzieło Boże, i żadne siły Go nie przemogą. Mogą dwoić się i troić, mogą zdwoić swoje wysiłki, i tak wszystko na nic. Z Bogiem nikt nigdy nie wygrał.

Jeden problem: Kuria niestety wyraziła zgodę na przeniesienie krzyża, to samo tyczy się harcerz, tzn. są równi w równym stopniu.

Cytat:
Szatan doskonale o tym wie. Nie wiedzą tylko jego słudzy, którym wydaje się nie wiadomo co.

Właśnie, że nie wie inaczej by już nie istniał...

Cytat:
Nie wiem co ci słudzy szatana sobie myślą, podejmując walkę z Kościołem,

A Kościół sie na to godzi? To jest dopiero dziwne.

Cytat:
Im będzie nas więcej, tym większe tchórzostwo ogarnie wrogów Kościoła, wrogów prawdy. Jak psy skulą ogony pod siebie, i uciekną gdzie pieprz rośnie.

,,Głos ludu jest groźny, gdy pobrzmiewa w nim gniew". Zgadzam sie w całej rozciągłości, jeszcze zobaczą nec hercules contra plures i przyjdzie kryska na matyska. Wreszcie....
[Profil] [PM] [E-mail]

Coltrane

Wysłany: 22 Lipiec 2010, 22:53    [Cytuj]

Jacek napisał/a:

Jeden problem: Kuria niestety wyraziła zgodę na przeniesienie krzyża, to samo tyczy się harcerz, tzn. są równi w równym stopniu.

Właśnie, że nie wie inaczej by już nie istniał...

A Kościół sie na to godzi? To jest dopiero dziwne.

Ja pisałem że o tym że Kościoła nikt nigdy nie zniszczy. Zobacz, już 2 tysiące lat minęło, a Kościół jak istniał, tak istnieje. A to dlatego że podstawą głoszenia Kościoła jest prawda, a Prawda zawsze zwycięża. To że Kuria "wyraziła zgodę" to zupełnie inna bajka. Gdyby metropolitą warszawskim był abp Wielgus, to by im tak łatwo nie poszło.
Co do szatana, to oczywiście że wie, że przegrał. Przecież Jezus Chrystus z martwych powstał, a więc już zwyciężył śmierć i szatana. Nie rozumiem, dlaczego szatan miałby przestać istnieć. Szatan też jest bożym stworzeniem, a Bóg nie niszczy tego co stworzył. Poprzez swoją pychę szatan sam się zniszczył. Ale póki co, to pragnie on jak najwięcej dusz zwabić, aby razem z nim smażyli się w piekle. Kościół na nic się nie godzi. Kościół przestrzega przed szatanem. Mówi również jak możemy szatana pokonać. To od nas zależy, czy postąpimy. Możemy należeć albo do Boga albo do szatana. Wybierając Boga, możemy być pewni że Bóg nas ocali. Jeśli zaś ktoś da się zwabić szatanowi, to marny jego los.

longinus9

Wysłany: 23 Lipiec 2010, 05:29    [Cytuj]

Od krzyża chrześcijańskiej Polski towarzyszu namiestniku wara ! Do roboty! Mniejszość Polaków w Niemczech oczekuje praw takich jak mają Niemcy w Polsce. Ograniczyć demoralizacje pederastów w pochodach, zlikwidować dopalacze. Czyżby platformiarze na dopalaczach podejmowali ważne decyzje w Sejmie dla Polski interesów ?
A z westchnień mgły...

Paryż 1849 C.K.Norwid
[Profil] [PM] [E-mail]

Coltrane

Wysłany: 4 Sierpień 2010, 08:17   Karły obroniły krzyż (Do przerwy 1:0) [Cytuj]

Karły obroniły krzyż (Do przerwy 1:0)

Medialne ałtorytety, księża w koloratkach i bez, jezuita w podkoszulku oraz zastępy dziennikarzy, rzuconych przez swych szefów na „odcinek katolicki”, od godziny 13.00, trzeciego sierpnia 2010 r., wmawiali mi przez ekran telewizora, że jestem niewierzący. Bo przecież osoba wierząca (jak twierdzili) musiała się tego dnia wstydzić za tych awanturników, którzy obronili krzyż smoleński przed przeniesieniem go w godne miejsce. A ja jakoś się nie wstydziłem. Przeciwnie – odczuwałem radość z tego drobnego zwycięstwa.
Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że odczuwałem radość ewangeliczną, ale wobec sugestii ałtorytetów, że prawdopodobnie jestem niewierzący, powstrzymam się od takich deklaracji. A zatem radowałem się niezmiernie. Z tego, że przed pałacem prezydenckim „zwyciężyła demokracja”. Że Polacy wzorem sarmackich obrońców swych wolności dali prztyczka w nos tym, którzy gardzą własnym narodem. „Prawda przeciw światu” głosili pierwsi chrześcijanie. Po 2 tysiącach lat hasło nadal aktualne.

Bartosz Arłukowicz stwierdził w TVN 24, że ta krzyżowa „awantura” obnażyła relatywizm moralny kościoła instytucjonalnego. Mocne słowa. Ale przyznaje całkowitą rację panu posłowi. To prawda. Powiem więcej, kościół instytucjonalny, a więc ten pisany dużą literą, nie tylko został obnażony jako instytucja opanowana przez relatywistów. Kościół zachował się jak Poncjusz Piłat – umył ręce. Ta „awantura” go nie obchodzi. Z tym, że jak zwykle w takich wypadkach, jednostka ratuje honor całej instytucji. Podczas gdy arcybiskupowi Nyczowi polewano ręce nad miską i podawano ręcznik, do obrońców krzyża udał się ks. Stanisław Małkowski, przyjaciel ks. Popiełuszki i poświęcił krzyż. Jak pamiętamy fakt nie poświęcenia wcześniej tego krzyża był argumentem przeciwko jego obecności pod pałacem. Katoliccy formaliści zapomnieli, że krzyż na którym ukrzyżowano Chrystusa także był niepoświęcony. Taka postawa zdaje się, jest określana przez katolickich zawodowców jako „bardziej papieska od papieża”. 3 sierpnia, w dniu „awantury”, krzyż smoleński był już poświęcony. Dzięki odważnemu księdzu, który wykonał tę posługę w zastępstwie, poobsadzanych na biskupich godnościach, zastępów współczesnych Piłatów.

Przodowniczka na „odcinku katolickim” w „Rzeczpospolitej”, pani redaktor Czaczkowska, stwierdziła z kolei, że niektórzy wierni (tzn. ci awanturnicy spod krzyża) nie obdarzają należnym autorytetem hierarchów Kościoła. Kolejny strzał w dziesiątkę! Racja całkowita. Na autorytet trzeba sobie zapracować. Niektórym hierarchom coś na ten temat mogliby powiedzieć księża Wyszyński, Popiełuszko oraz Karol Wojtyła. Mogliby, gdyby żyli. Niestety nie ma już ich pośród nas a ich następcy nie zadają sobie trudu w poznaniu, na czym polegała wielkość tych osób. Na szczęście są jeszcze wśród księży odważne jednostki, które nie tylko nie wstydzą się obrońców krzyża, ale co ważniejsze, nie wstydzą się własnej sutanny…

Tymczasem biskup Pieronek, który pół roku temu odkrył i podzielił się ze światem wiedzą o żydowskim spisku, dając sygnał innym księżom patriotom w kraju, że już można krytykować imperialistyczny Izrael i popierać pokojowo nastawionych Palestyńczyków, ogłosił, że w Polsce narodził się karlizm. Tak, tak konserwatyści spod znaku „Pro Fide rege…”. Co prawda ten nasz karlizm nie ma wiele wspólnego z tym oryginalnym, hiszpańskim. Ten nasz dotyczy ludzi, którzy dla swych, brudnych, politycznych celów wykorzystują symbole religijne. I dlatego się karlą (czy karleją – nie pamiętam dokładnie). No cóż jestem wdzięczny biskupowi Pieronkowi za te słowa. Kiedy o godzinie 13.00, trzeciego sierpnia br. powiedziano mi, że jestem niewierzący, przez wiele godzin zastanawiałem się kim naprawdę jestem. Na szczęście nie musiałem męczyć się długo. Słowa biskupa Pieronka wskazały moją tożsamość intelektualno – religijną. Teraz już wiem – jestem karłem! Zaplutym karłem reakcji!

PS
Czy pożar w domu gen. Kiszczaka ma coś wspólnego z zachowaniem hierarchii kościelnej w sprawie krzyża smoleńskiego? Czy „spłonęło” tam coś niewygodnego dla Kościoła z cenę milczenia w sprawie krzyża?

Łukasz Kołak

http://iskry.pl/index.php...d=8883&Itemid=1

Coltrane

Wysłany: 4 Sierpień 2010, 10:13   Re: Karły obroniły krzyż (Do przerwy 1:0) [Cytuj]

To co działo się wczoraj na placu przed Pałacem Prezydenckim, to oczywista zasługa Otumanionych lemingów. To właśnie ono wybrali na Prezydenta człowieka, który zaraz po zwycięstwie rzucił hasło rozprawienia się z Krzyżem, upamiętniającym katastrofę pod Smoleńskiem, w której zginęło 96 Polaków, w tym głowa państwa polskiego, Prezydent Lech Kaczyński wraz z małżonką Marią. Tym samym Khomorowski wydał wojnę Krzyżowi.

Ja nie rozumiem dlaczego winą za wczorajsze zajścia obarcza się broniących Krzyża, nazywając ich "fanatykami" czy "oszołomami", a nie obarcza się winą Khomorowskiego ?

Komu przeszkadza Krzyż i dlaczego ?

KASIA
Huragan Katrina

Wysłany: 4 Sierpień 2010, 12:13    [Cytuj]

Cytat:
Ja nie rozumiem dlaczego winą za wczorajsze zajścia obarcza się broniących Krzyża, nazywając ich "fanatykami" czy "oszołomami", a nie obarcza się winą Khomorowskiego ?

Komu przeszkadza Krzyż i dlaczego ?

Skoro obecny Prezydent nie wie czym ma zasłynąć -- sięga po najłatwiejsze. Pomimo że sposób nie jest godny męża stanu... Tak tani sposób zwrócenia oczu na siebie kojarzony był z typami osób małego kalibru . Doda naśladuje Madonnę , zaś Palikot Wojewódzkiemu nie ustępuje. Teraz czas na nowego Prezydenta. W sumie myślałam ,że nie będzie to rząd tak drastycznych posunięć i nie wniesie nic nowego...przeczekamy do nowych wyborów .Jednak Prezydent- elekt od pierwszej chwili intensywnie pracuje..Widać czas go goni.

1 Jana 4,7-8 Współczesny Przekład
[Profil] [PM] [E-mail] [WWW]

adsenior

Wysłany: 4 Sierpień 2010, 12:19    [Cytuj]

"Ja nie rozumiem dlaczego winą za wczorajsze zajścia obarcza się broniących Krzyża, nazywając ich "fanatykami" czy "oszołomami", a nie obarcza się winą Khomorowskiego ? "

Jak to Pan nie rozumie Panie Coltrane? Kto obarcza winą obrońców Krzyża? Na jednym z for, wpisałem, że te obelgi, jak żywo przypominają mi inwektywy, zamieszczane w merdiach, na "RADOMSKICH WARCHOŁÓW", to tacy sami "polacy" je wypisują i wygłaszają!

Coltrane

Wysłany: 4 Sierpień 2010, 16:26    [Cytuj]

adsenior napisał/a:

Jak to Pan nie rozumie Panie Coltrane? Kto obarcza winą obrońców Krzyża? Na jednym z for, wpisałem, że te obelgi, jak żywo przypominają mi inwektywy, zamieszczane w merdiach, na "RADOMSKICH WARCHOŁÓW", to tacy sami "polacy" je wypisują i wygłaszają!

A powtarza za nimi stado ogłupionych lemingów, i nie tylko.

nel87
nelcia

Wysłany: 4 Sierpień 2010, 16:58    [Cytuj]

Ja nie jestem lemingiem i nie mam nic wspolnego z PO, ale jestem za przeniesieniem krzyża. To co było wczoraj to była jedna wielka komedia. Widziałam w TVP jak krzyczano : ubeki, raz sierpem raz mlodem w czerwoną hołote do KSIEŻY!! Wiec niech mi ktos powie czy ci ludzie sa normalni?? Wszyscy oni powinni zostac ukarani po 1) za naruszenie porządku publicznego, 2) działanie na szkode Polski , 3)nawoływanie do nienawiści. Pewnie jakby sam Papież tam przyjechał to by zwyzywano. Ci ludzie są niezbepieczni i zdolni do wszytskiego, nawet by ZABIĆ. Wczoraj to widziałam.
[Profil] [PM] [E-mail]

Coltrane

Wysłany: 4 Sierpień 2010, 17:05    [Cytuj]

nel87 napisał/a:
Ja nie jestem lemingiem i nie mam nic wspolnego z PO, ale jestem za przeniesieniem krzyża. To co było wczoraj to była jedna wielka komedia. Widziałam w TVP jak krzyczano : ubeki, raz sierpem raz mlodem w czerwoną hołote do KSIEŻY!! Wiec niech mi ktos powie czy ci ludzie sa normalni?? Wszyscy oni powinni zostac ukarani po 1) za naruszenie porządku publicznego, 2) działanie na szkode Polski , 3)nawoływanie do nienawiści. Pewnie jakby sam Papież tam przyjechał to by zwyzywano. Ci ludzie są niezbepieczni i zdolni do wszytskiego, nawet by ZABIĆ. Wczoraj to widziałam.

Nelka, na prochach jesteś, czy jak ?

nel87
nelcia

Wysłany: 4 Sierpień 2010, 17:15    [Cytuj]

Po prostu mi się wczoraj ta cała awantura nie podobała. Jak to wyglądało . Osoby nazywają sie Katolikami walczą z duchownymi kościola katolickiego!! Przecież to była żenada. Czegoś takiego jak żyje jesczze w Polsce nie widziałam.
[Profil] [PM] [E-mail]

Coltrane

Wysłany: 4 Sierpień 2010, 17:26    [Cytuj]

nel87 napisał/a:
Po prostu mi się wczoraj ta cała awantura nie podobała. Jak to wyglądało . Osoby nazywają sie Katolikami walczą z duchownymi kościola katolickiego!! Przecież to była żenada. Czegoś takiego jak żyje jesczze w Polsce nie widziałam.

Dlaczego wy tacy krótkowzroczni jesteście ? To jest walka o być albo nie być Polakami. Prezydent-elekt zaraz po wygraniu wyborów dał hasło to rozprawienia się z Krzyżem na placu przed Pałacem Prezydenckim. Dlaczego tego nie widzisz ? Najwyraźniej jemu jako katolikowi przeszkadzał ten Krzyż. Czy Tobie też przeszkadza ?

[ ODPOWIEDZ ]