PRZEPISY NA PIZZĘ

Lubię i potrafię :-)
Andrzej Gdula
Posty: 712
Rejestracja: 6 sierpnia 2007, 16:57

PRZEPISY NA PIZZĘ

Post autor: Andrzej Gdula » 28 września 2008, 20:19

PRZEPISY NA PIZZĘ

Kiedyś szef mojej młodszej siostry był na wyjeździe delegacyjnym we Włoszech i przywiózł stamtąd przepis na PIZZĘ z włoskiego czasopisma dla gospodyń domowych. Poniżej podaję jego tłumaczenie. Przepis ten był wielokrotnie stosowany do domowego wypieku pizzy przez moją żonę. Tak, że na pewno jest niezawodny.



CIASTO



Składniki

3 dkg drożdży

1 i 1/4 szklanki letniej wody

1 szczypta cukru

3,5 szklanki mąki

1 łyżeczka soli

3/4 szklanki oleju z oliwek



Sposób przygotowania ciasta

1. Drożdże wymieszać z 4 łyżeczkami wody i szczyptą cukru. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, czekając aż pokażą się pęcherzyki gazu.

2. Przesiać mąkę z solą do miski i w środku zrobić dołek do którego wlać rozczyn pozostałą wodę i olej. Całość zmiksować mikserem a następnie ugniatać do momentu aż ciasto zacznie odstawać od rąk.

3. Z tak wyrobionego ciasta ugnieść kulę, obsypać ją mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

4. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość (co powinno trwać ok. 60 minut) nadaje się już do pieczenia.

5. Gotowe ciasto podzielić na 4 części i wyłożyć do posypanych mąką form o średnicy ok. 17 cm.

6. Następnie na ciasto nanieść sos pomidorowy i na to nakładać dalej składniki wg dowolnego wariantu.

7. Po tym skropić wszystko olejem i wstawić do uprzednio dobrze nagrzanego do 250 oC piekarnika na najniższy poziom.

8. Piec ok. 15 minut.



SOS POMIDOROWY



Składniki

2 łyżki stołowe oleju z oliwek

0.5 kg obranych pomidorów

1 cebula

1 słoik przecieru pomidorowego

1/2 łyżeczki bazylii

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka oregano



Sposób wykonania

1. Na gorący oleju udusić pokrajaną w kostki cebulę aż do złocistego koloru.

2. Następnie dodać do tego pokrojone pomidory i przecier pomidorowy po czy przyprawić cukrem, solą, bazylią i oregano. Można też do tego dodać ząbek czosnku

3. Po czym całą masę należy dusić na małym ogniu pod przykryciem przez co najmniej 30 minut. Tak przygotowany sos może być używany również do spaghetti i ryżu.



PIZZA NEAPOLITAŃSKA

Składniki

1 porcja ciasta

1 porcja sosu pomidorowego

50 dkg sera Mozarella

3 łyżki stołowe utartego Parmezanu

8 filetów anchais

16 zielonych oliwek

8 stołowych łyżek oleju z oliwek



PIZZA PIECZARKOWA

Składniki

1 porcja ciasta

20 dkg świeżych pieczarek

2 stołowe łyżki masła

1/2 cytryny

sól do smaku

pieprz do smaku

1/2 porcji sosu pomidorowego bez czosnku

25 dkg tartego sera Gouda 4 plasterki gotowanej szynki

2 łyżeczki oregano

5 stołowych łyżek oleju



Sposób wykonania

1. Pieczarki należy dusić z masłem i wyciśniętym sokiem cytrynowym w otwartym garnku przez 10 minut.

2. Następnie dodać do smaku soli pieprzu.

3. Przygotowane ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze.

4. Rozprowadzić na nim sos pomidorowy.

5. Po czym ułożyć na tym ser i szynkę pokrojone w kostki oraz uduszone pieczarki.

6. Po czym posypać pizzę oregano i skropić 5 łyżeczkami oleju. Piec w temperaturze 250 stopni Celsjusza na najniższym poziomie piekarnika



PIZZA Z JAJKAMI

Składniki

1 porcja ciasta

2 łyżki oleju

4 cebule

2 papryki

sól i pieprz do smaku

75 dkg pomidorów kilka ziarenek białego pieprzu

1/4 litra kwaśnej śmietany

4 jajka

sól

gałka muszkatałowa

2 stołowe łyżki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Sposób wykonania

1. Przed pieczeniem ciasta udusić cebulę z papryką solą i pieprzem i

2. Następnie nałożyć to na ciasto.

3. Na to nakładać pokrojone na plastry pomidory wkładając gdzie niegdzie ziarenka białego pieprzu.

4. Rozbełtać 4 jajka ze śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia, oraz solą i utartą gałką muszkatałową.

5. Tak rozbełtane ze śmietaną jajka wlać na ułożone plastry pomidorów i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza ustawiając na najniższy poziom.

6. Piec tak długo aż masa jajeczna się zetnie.

Ten rodzaj pizzy należy jeść natychmiast po upieczeniu gdyż nie nadaje się ona do odgrzewania.





Natomiast przygotowanie pizzy można sobie bardzo uprościć

• Po przygotowaniu ciasta wg przepisu j.w.

• Po pierwsze piecze się pizzę na dużych blachach w piekarniku

• Po drugie nie przygotowuje się pracochłonnego sosu pomidorowego tylko wyłożone na blachę ciasto smaruje się z wierzchu zwykłym 30% przecierem pomidorowym

• Następnie na to nakładała uduszone pieczarki, pokrojony w drobną kosteczkę żółty ser oraz pokrojoną w drobną kosteczkę kiełbasę lub szynkę

• A na koniec wszystko posypuje się mocno przyprawami: pieprzem, oregano, bazylią i tymiankiem



Pozdrawiam Andrzej

Awatar użytkownika
KASIA
Posty: 6624
Rejestracja: 16 kwietnia 2007, 09:03
Lokalizacja: Alaska

Post autor: KASIA » 28 września 2008, 20:42

a ciasto jedni wolą grubsze inni cieńsze, a jakie tradycjnie po wlosku powinno być?

Andrzej Gdula
Posty: 712
Rejestracja: 6 sierpnia 2007, 16:57

Post autor: Andrzej Gdula » 28 września 2008, 21:15

Witam Pani Kasiu!

Tego nie przeliczałem ale w przepisie jest informacja.

5. Gotowe ciasto podzielić na 4 części i wyłożyć do posypanych mąką form o średnicy ok. 17 cm.

A moja żona z takiej jednej całej porcji robi dwie blachy do piekarnika.

Pozdrawiam Andrzej

Awatar użytkownika
KASIA
Posty: 6624
Rejestracja: 16 kwietnia 2007, 09:03
Lokalizacja: Alaska

Post autor: KASIA » 29 września 2008, 10:13

Kiedyś ciasto na pizze wyszło mi tak dobrze że aż wykipiało z miski bo ustawiłam przy kaloryferze, ciasta bylo tyle że mogłabym armię nakarmić .

Awatar użytkownika
KASIA
Posty: 6624
Rejestracja: 16 kwietnia 2007, 09:03
Lokalizacja: Alaska

Post autor: KASIA » 29 września 2008, 10:19

PANIE Andrzeju ciekawa jestem czy czymś można Pana zaskoczyć, chodzi mi bowiem o przepis na chleb

,ale na zakwasie, i najlepiej żytni, teściowa kiedyś piekła w piecu na drzewo, a teraz mówi że w elektrycznym piekarniku to nie jest pieczenie chleba, a

ja bym chcialabym Jej udowodnić że da się. :-)

Andrzej Gdula
Posty: 712
Rejestracja: 6 sierpnia 2007, 16:57

Post autor: Andrzej Gdula » 29 września 2008, 18:57

Witam Pani Kasiu!

Na dosłowną realizację życzenie Pani, przesyłam przepisany stary przepis na chleb na zakwasie.



CHLEB NA KWASIE

wg. Lucyna Ćwierciakiewiczowa - JEDYNE PRAKTYCZNE PRZEPISY – Warszawa 1885 r.



Chcąc mieć kwas, trzeba najpierw upiec chleb na drożdżach zwykłym sposobem, a robiąc to zostawić ciasta surowego w ilości szklanki, zaraz rozkruszyć go w mące żytniej pięknej, tak długo dodając mąki, póki znaku nie będzie, że to jest ciasto tylko wyglądać będzie jakby sama mąka.

Wsypać to wsypać to w czysty woreczek, lekko zawiązać i powiesić w suchem miejscu, taki kwas użytkować można dnia trzeciego, można go jednak trzymać i parę tygodni.



Użycie kwasu. Bierze się ten wszystek kwas zasuszony, wsypuje w trzy kwartową dzierżeczkę, zalewa kwartą wody ciepłej, dodając tyle mąki żytniej żeby się utworzyło ciasto, po należytem rozbiciu, jak śmietana gęste; zrobić to na noc, przykryć i postawić w cieple do rana, a drugie tyle narośnie, zdarza się czasami, że opadnie, jak zanadto przerośnie, ale to nie szkodzi.

Mieć już nazajutrz rano, na przykład o godzinie szóstej mąkę osianą w niecce, w ilości trzech garncy, ująć połowę do przyczynu, a w drugą połowę wlać trzy kwarty serwatki, wody lub słodkiego mleka rozbiwszy należycie, wlać ten kwas wszystek i osolić; do każdego garnca mąki bierze się łyżeczkę soli. Po postawieniu w cieple powinno już w trzy godziny wyrość należycie, im cieplej tym prędzej wyrośnie. Do przyczynu dosypywać mąkę po trochu długo i dobrze wygniatać, gdyby mąka była świeża nie wysuszona, to do tej ilości trzeba mąki z kwartę przysypać, wymieszać i postawić w cieple, żeby dobrze wyrosło; będzie śliczne dziurkowate jak na drożdżach lekkie ciasto.



1 kwarta = 1 litr

1 garniec = 4 kwarty = 4 litry



Pozdrawiam Andrzej

Awatar użytkownika
admin
Administrator
Posty: 587
Rejestracja: 31 stycznia 2007, 01:44
Lokalizacja: Polska

Post autor: admin » 29 września 2008, 19:09

Panie Andrzeju,

Co do pizzy to tylko na to czekałem. Jak dam radę to spróbuję zorganizować wszystko i będzie jak znalazł :-D Kocham pizzę :-)

Dziękuję za przepis!

Awatar użytkownika
KASIA
Posty: 6624
Rejestracja: 16 kwietnia 2007, 09:03
Lokalizacja: Alaska

Post autor: KASIA » 29 września 2008, 20:02

a ja, jak kocham, co jakiś czas piekę :-D

Awatar użytkownika
KASIA
Posty: 6624
Rejestracja: 16 kwietnia 2007, 09:03
Lokalizacja: Alaska

Post autor: KASIA » 29 września 2008, 20:21

Panie Andrzeju,

ten przepis to wyzwanie dla mnie .

Awatar użytkownika
mniemanologia
Posty: 476
Rejestracja: 11 sierpnia 2008, 10:38
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: mniemanologia » 30 września 2008, 09:59

Wprawdzie w życiu nie widziałam, żeby ktoś tyle oleju lał do ciasta na pizzę i wyrabiał to ciasto mikserem, ale cóż, czegóż to się człowiek nie dowiaduje :)



Ja stosuję wymiennie 3 przepisy na ciasto pizzowe, moje ulubione - to ciasto Beaty, wspaniałe na przykład z mąką orkiszową :)



Ciasto Sławka

miękkie ciasto, ścisłe, elastyczne, dobre do pizzy na grubym



450 g mąki

2 łyżeczki suszonych drożdży

200 ml ciepłej wody

1 łyżka cukru, szczypta soli



Wymieszaj drożdże z cukrem i 90 ml ciepłej wody. Zostaw, aż pojawią się bąbelki. Przesiej mąkę do miski, dodaj szczyptę soli, drożdże i 110 ml wody. Wymieszaj. Ugnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Połóż do miski, przykryj i zostaw. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie zagnieć, podziel na dwie równe części. Zgnieć każdy kawałek na płaskie koło. Ugnieć lekki dołek 1-1,5 cm od krawędzi, tak aby powstał rant, przełóż na naoliwioną blachę. Połóż ulubione składniki. Piecz 12 min w 250 st. C.



Ciasto Beaty

chrupiące, suche, dość twarde, dobre do pizzy na cienkim, najbardziej tradycyjne włoskie ciasto



400 g mąki

2 łyżeczki suszonych drożdży

250 ml ciepłej wody

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli



Drożdże, cukier i wodę wymieszaj w misce, odstaw na 5 min w ciepłe miejsce. Mąkę i sól wsyp do miski, zrób w środku dołek. Wlej rozrobione drożdże. Zagnieć ciasto. Przenieś na obsypaną mąką stolnicę, zagniataj, aż będzie elastyczne. Podziel ciasto na cztery kulki, ułóż na posypanej mąką desce, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min, aż kulki podwoją objętość. Każdą kulkę z ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 25 cm. Ułóż na papierze do pieczenia. Połóż ulubione składniki. Piecz 10-12 min w 220 st. C.



Ciasto Wojtka

najbardziej miękkie ze wszystkich, pulchne, typowe ciasto drożdżowe



1/2 kg mąki

paczka suszonych drożdży

250 ml ciepłej wody

7 łyżek oliwy z oliwek

szczypta cukru

1 łyżeczka soli



Drożdże rozpuść w 100 ml wody z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszaj z solą, zrób zagłębienie, wlej drożdże. Zostaw na 15 min. Dodaj oliwę. Ugnieć ciasto, dodając resztę ciepłej wody. Formuj placki. Połóż ulubione składniki. Piecz 15 min w 220 st. C.
GRZECHY PRZECIWKO BLINIEMU: (...) pogarda: odmawianie godnoœci drugiemu człowiekowi; obmowa: krytyczne mówienie o bliŸnim, które nie przynosi mu korzyœci; oszczerstwo: mówienie nieprawdy odnoœnie drugiego człowieka (...).

Awatar użytkownika
KASIA
Posty: 6624
Rejestracja: 16 kwietnia 2007, 09:03
Lokalizacja: Alaska

Post autor: KASIA » 30 września 2008, 10:45

Wprawdzie w życiu nie widziałam, żeby ktoś tyle oleju lał do ciasta na pizzę i wyrabiał to ciasto mikserem,




Czy ręcznie , czy mikserem to prywatnie każdy ma swoje sposoby, ja też ręcznie ciasto drozdżowe wyrabiam,

nie mam doświadczenia w suszonych drożdżach, a w przypadku świeżych , żeby rosły dobrze na noc je wyciągnąć z lodówki, bo zimne wolno rosną.

Awatar użytkownika
mniemanologia
Posty: 476
Rejestracja: 11 sierpnia 2008, 10:38
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: mniemanologia » 30 września 2008, 11:56

To ja jestem chyba jakaś niedzisiejsza, ciasta drożdżowe zawsze wyrabiam ręcznie (cóż, szkoła babci :)). A już na pizzę - obowiązkowo :)

Suszone drożdże są o tyle dobre, że można je zawsze mieć w szafce i zawsze się będa nadawały, kiedy tylko przychodzi nam ochota na pizzę.
GRZECHY PRZECIWKO BLINIEMU: (...) pogarda: odmawianie godnoœci drugiemu człowiekowi; obmowa: krytyczne mówienie o bliŸnim, które nie przynosi mu korzyœci; oszczerstwo: mówienie nieprawdy odnoœnie drugiego człowieka (...).

Andrzej Gdula
Posty: 712
Rejestracja: 6 sierpnia 2007, 16:57

Post autor: Andrzej Gdula » 30 września 2008, 12:31

Witam!

Przy okazji przepisów na pieczenie pieczywa, przekazuję informację ostrzegającą przed pieczywem pieczonym w piekarniach.



Czy wiesz co jesz. - Pędzony chleb!



W jednym z kalendarzy ściennych z wyrywanymi kartkami na 2002 r w dniach 21 do 24 sierpnia podano następującą [tłumaczoną] informację pod tytułem:

PĘDZONY CHLEB

Według obliczeń naukowców człowiek rocznie zjada około trzy razy więcej chleba niż sam waży. Do niedawna każdy miał pewność, że ten podstawowy pokarm dobrze służy jego zdrowiu. Czy rzeczywiście? Bochenki pędzi się obecnie, dodając całą masę przeróżnych chemikaliów nieobojętnych dla zdrowia. Organizacje konsumenckie ujawniły, że w 1991 roku obywatele Niemiec wraz z chlebem spożyli 220 tys. ton przeróżnych substancji chemicznych. W dawnych landach niemieckich każdy obywatel zjadał więc rocznie 3,7 kg przeróżnych dodatków, proszków zwanych jakby na ironię poprawiaczami, polepszaczami, regulatorami, stymulatorami itp. Fachowcy zajmujący się technologią wypieku uznają je jednak za niezbędne. Bez nich bowiem maszyny piekarnicze nie przygotowałyby nam tak ślicznie rozdętych i chrupiących bochnów i bułeczek.

Cóż więc współcześni piekarscy alchemicy wrzucają do ciasta, by wyrosło błyskawicznie, często zaledwie w 1 – 2 godzin.

Jak podają pisma fachowe, najgenialniejszym jest środek o tajemniczej nazwie DE-451.

Ten proszek z emulgatorem i polepszaczem pozwoliłby nawet z trocin upiec ładny chlebek.

Powszechnie stosuje się cystelnę produkowaną ze świńskiej szczeciny lub włosów ludzkich.

Ta substancja oraz cystyna nadają rozdętemu pieczywu zapach prawdziwych bułeczek, utwardzają ciasta i przeciwdziałają przyklejaniu. Specjaliści cenią też gips, używany jako stabilizator do poprawy miękiszu chleba i środek regulujący wzrost ciasta.

Dodawane do ciasta sole sodowe, potasowe oraz wapniowe spożywczych kwasów tłuszczowych, podobne są pod względem budowy do mydła, wiec dzięki nim ciasto nie klei się do maszyn. Celuloza pozwala przedłużyć świeżość wypieków. Ester kwasu dwuacetylowego rozdyma bułki. Witamina C zmiękcza ciasto. Amylaza pleśniowa powiększa pięknie masę chleba i nadaje mu lekkość. Octan sodowy to zamaskowany środek konserwujący. Listę środków trafiających do diabelskiego pieca i podtruwających chleb można jeszcze wydłużyć. Uzupełnieniem była by pozostałość w mące po różnych środkach ochrony roślin, oraz zanieczyszczeniach ze środowiska.



Dlatego kupiłem sobie elektryczny piekarnik i sam sobie piekę chleb w domu. W piekarniku tym można też mechanicznie wyrabiać ciasto na pizzę.

Pozdrawiam Andrzej

Awatar użytkownika
KASIA
Posty: 6624
Rejestracja: 16 kwietnia 2007, 09:03
Lokalizacja: Alaska

Post autor: KASIA » 30 września 2008, 12:41

a zawsze mnie interesowalo, co zawierają polepszcze do pieczenia, to pewnie ciasta w proszku też

,wychodzi ,że nasz chleb powszedni też nie jest zdrowy ani bezpieczny.

ale mamy czasy.

sonia

Post autor: sonia » 4 października 2008, 15:27

Panie Andrzeju

własnie zajrzałam do naszej Księgi już sobie drukuję przepisy,

ale zamarłam zprzerazenia,gdy doszłam

do chleba pieczonego

w piekarni,własnie kęs TAKIEGO stanął mi w gardle

...chyba się wyleczyłam z kupowania pieczywa...........

ale

czy zmobilizuję się do własnoręcznego "zrobienia chlebka" nie wiem

Kasiu

czy można jakoś

bardziej uprościć TO pieczenie....?

ODPOWIEDZ