ciasta Kasi

Lubię i potrafię :-)
ODPOWIEDZ
sonia
Posty: 6384
Rejestracja: 7 grudnia 2008, 15:50
Lokalizacja: z Polski

Post autor: sonia » 14 lipca 2009, 16:38

Kasienko :-)

jesli przeoczyłam TO przepraszam,ale moj Tatko

do jabłek dodawał zawsze cynamon,czy TY też?

Awatar użytkownika
adsenior
Posty: 6186
Rejestracja: 25 czerwca 2009, 04:06
Lokalizacja: Łódź

Post autor: adsenior » 14 lipca 2009, 16:43

Witam Panią Sonię. Nie wyobrażam sobie, by do jabłecznika nie dodać szczypty cynamonu, podobnie szczyptę dodaję do pseudobiszkopty z truskawką.

Awatar użytkownika
KASIA
Posty: 6624
Rejestracja: 16 kwietnia 2007, 09:03
Lokalizacja: Alaska

Post autor: KASIA » 18 lipca 2009, 08:36

Do wina na gorąco można dodać cynamon i inne przyprawy, ale dzisiaj chyba nikogo nie muszę rozgrzewać.

Awatar użytkownika
KASIA
Posty: 6624
Rejestracja: 16 kwietnia 2007, 09:03
Lokalizacja: Alaska

Post autor: KASIA » 18 lipca 2009, 08:39

A tak przy okazji ostrzeżenie , trzeba dodać do wina na gorąco.

Mianowicie szybciej rozbraja...nie wiem na pewno...tylko mówię ze swojego punktu widzenia.

Awatar użytkownika
KASIA
Posty: 6624
Rejestracja: 16 kwietnia 2007, 09:03
Lokalizacja: Alaska

Post autor: KASIA » 30 września 2009, 21:24

Może ktoś zna przepis na bliny... chcę kiedyś zrobić prawdziwe ruskie .

Awatar użytkownika
KASIA
Posty: 6624
Rejestracja: 16 kwietnia 2007, 09:03
Lokalizacja: Alaska

Post autor: KASIA » 12 lipca 2010, 16:07

DROŻDŻÓWKA Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

- 10 dag drożdży,
- cukier waniliowy,
- 4 jajka,
- 1 szkl cukru (lub 1,5 szkl- jeśli ktoś lubi słodsze),
- 1 szkl oleju,
- 1 szkl zimnego mleka,
- szczypta soli,
- 6 szkl mąki

Do dużej miski:
- pokruszyć drożdze,
- posypać cukrem waniliowym,
- jaja + cukier rozstrzepać i wylać na drożdże,
- wlać olej,
- wlać zimne mleko,
- wsyać sól,
- na końcu wsyać mąkę.
NIE MIESZAĆ!!!
Odstawić w ciepłe miejsce na 3 godz. Po tym czasie wymieszać, napowietrzyć wybijając łyżką.
Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blechę , wyłożoną pergaminem. Na ciasto gęsto ułożyć owoce (wedle uznania i fantazjii- rabarbar, jabłka, śliwki, morele, jagody...) UWAGA!- blacha musi być duża i wysoka, bo ciasto naprawdę mocno wyrasta.
Na owoce rozsypać kruszonkę.
Piec w nagrzanym (170*C) piekarniku przez 30 min. (Ja piekłam nieco dłużej).

Kruszonka:
- 1/2 kostki masła,
- 1 szkl cukru,
- 1 szkl mąki
Składniki rozgniećś palcami i wstawić do lodówki na czas wyrastania ciasta.

SMACZNEGO!

Awatar użytkownika
KASIA
Posty: 6624
Rejestracja: 16 kwietnia 2007, 09:03
Lokalizacja: Alaska

Post autor: KASIA » 19 lipca 2010, 07:51



Dziecinnie łatwe!


Crumble z agrestem

Składniki:
700 g owoców agrestu, odszypułkowanego + 150 g cukru

120 g masła
70 g mąki pszennej
80 g mąki razowej
50 g płatków owsianych
120 g cukru
1 łyżeczka cynamonu

Przygotować formę o średnicy 21 cm, wysmarować masłem. Nasypać do niej agrestu i wymieszać z 150 g cukru.
Masło, mąkę, płatki owsiane, 120 g cukru i cynamon umieścić w food procesorze (malakserze), zmiksować. Jeśli powstanie zbyt zbita kruszonka, dodać łyżkę mąki i wyrobić między palcami, jeśli zbyt sucha - dodać łyżkę masła.
Kruszonkę wysypać na owoce.
Piec w temperaturze 185ºC przez około 35 minut. Podawać gorące z kulką lodów waniliowych.

ODPOWIEDZ