Cytaty
Cytaty
Należenie do mniejszości, nawet jednoosobowej, nie czyni nikogo szaleńcem. Istnieje prawda i istnieje fałsz, lecz dopóki ktoś upiera się przy prawdzie, nawet wbrew całemu światu, pozostaje normalny. Normalnosć nie jest kwestią statystyki.
— George Orwell
— George Orwell
Re: Cytaty
Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić.
Marszałek Józef Piłsudski.
Marszałek Józef Piłsudski.
"Blogi internetowe zagrażają demokracji" – Barack Obama

"Kto podniesie rękę na władzę ludową niech wie, iż ręka ta będzie mu odcięta.”
Józef Cyrankiewicz, 1956
Józef Cyrankiewicz, 1956
"W ciągu całego naszego życia widziałem w naszym kraju tylko dwie partie. Partię polską i antypolską, ludzi godnych i ludzi bez sumienia, tych którzy pragnęli Ojczyzny wolnej i niepodległej, i tych, którzy woleli upadlające obce panowanie."
Kto zgadnie, kto to powiedział ?
Marszałek Piłsudski..Coltrane pisze:"W ciągu całego naszego życia widziałem w naszym kraju tylko dwie partie. Partię polską i antypolską, ludzi godnych i ludzi bez sumienia, tych którzy pragnęli Ojczyzny wolnej i niepodległej, i tych, którzy woleli upadlające obce panowanie."
Dobre na dzisiejsze czasy
Gilbert Keith ChestertonTolerancja jest cnotą ludzi bez przekonań.
Sympatia do Polski
Gilbert Keith ChestertonZawsze byłem stronnikiem polskiej idei, nawet wtedy, gdy moje sympatie opierały się wyłącznie na instynkcie (…) Moja instynktowna sympatia do Polski zrodziła się pod wpływem ciągłych oskarżeń miotanych przeciwko niej; i – rzec mogę – wyrobiłem sobie sąd o Polsce na podstawie jej nieprzyjaciół. Doszedłem mianowicie do niezawodnego wniosku, że nieprzyjaciele Polski są prawie zawsze nieprzyjaciółmi wielkoduszności i męstwa. Ilekroć zdarzało mi się spotkać osobnika o niewolniczej duszy, uprawiającego lichwę i kult terroru, grzęznącego przy tym w bagnie materialistycznej polityki, tylekroć odkrywałem w tym osobniku, obok powyższych właściwości, namiętną nienawiść do Polski. Nauczyłem się oceniać ją na podstawie tych nienawistnych sądów – i metoda okazała się niezawodną.