Cytaty
Wolność wtedy naprawdę jest wolnością, gdy człowiek potrafi nie tylko chcieć, ale nade wszystko wybierać. Bo chcenie jest łatwe, nierzadko też bywa bezmyślną zachcianką, która może nawet źle się skończyć albo za pomocą której ktoś chce nas wywieść w pole. Gdy zaś wybieram, to nie wystarczy, że chcę, muszę jeszcze jasno rozumieć, czego chcę i czy rzeczywiście tego chcę. Dopiero uzbrojona w rozum wola stoi na straży naszej wolności.
prof. Piotr Jaroszyński
prof. Piotr Jaroszyński
Ten zwycięża - choćby był powalony i zdeptany - kto miłuje, a nie ten, który w nienawiści depce. Ten ostatni przegrał. Kto nienawidzi, już przegrał! Kto mobilizuje nienawiść - przegrał! Kto walczy z Bogiem Miłości - przegrał! A zwyciężył już dziś - choćby leżał na ziemi podeptany - kto miłuje i przebacza, kto - jak Chrystus - oddaje serce swoje, a nawet życie za nieprzyjaciół swoich.
Prymas kard. Wyszyński
Prymas kard. Wyszyński
Na tym polega w zasadzie nasza niewola, że poddajemy się panowaniu kłamstwa, że go nie demaskujemy i nie protestujemy przeciw niemu na co dzień. Nie prostujemy go, milczymy lub udajemy, że w nie wierzymy. Żyjemy wtedy w zakłamaniu. Odważne świadczenie prawdy jest drogą prowadzącą bezpośrednio do wolności.
ks. Jerzy Popiełuszko
ks. Jerzy Popiełuszko