Mięso z próbówki ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Coltrane
Posty: 17740
Rejestracja: 31 marca 2008, 23:47
Lokalizacja: Polska

Mięso z próbówki ?

Post autor: Coltrane » 6 sierpnia 2013, 07:23

Co o tym myślicie ? Czy będziecie jeść mięso z probówki ?

Kiedy zaczniemy jeść mięso z probówki?

Przy dzisiejszym poziomie spożycia mięsa, za kilkadziesiąt lat stanie się towarem deficytowym. Jak temu zaradzić? Zacząć produkować je w laboratoriach. To nie science fiction. Pierwszy hamburger z probówki jeszcze w tym roku ujrzy światło dzienne.

Prace nad stworzeniem sztucznego mięsa idą pełną parą. Na całym świecie blisko 30 zespołów badawczych pracuje nad wyprodukowaniem mięsa, nadającego się do spożycia, które zamiast z rzeźni pochodzić będzie z probówki. Pierwsze udane próby naukowcy mają już dawno za sobą. Największą niespodziankę szykują dla nas Holendrzy. Jeszcze w tym roku zaprezentują hamburgera, z którego kotlet będzie typowym produktem in vitro.

Holenderskie odliczanie

Zespół naukowców z Maastricht University w Holandii, którym przewodniczy prof. Mark Post nie ma wątpliwości, że mięso masowo produkowane w laboratoriach to rozwiązanie naszych cywilizacyjnych dolegliwości, związanych przede wszystkim z głodem i zapotrzebowaniem na mięso. Od wielu miesięcy ciężko pracuje, by udowodnić światu, że mięso wyprodukowane w laboratoryjnych warunkach może smakować tak samo jak to z tradycyjnego uboju. A zadanie ma niełatwe, bo trzeba przyznać, że zdecydowana większość z nas sceptycznie podchodzi do produktów żywnościowych, które swój początek wzięły w probówce.

Profesor Post w swoich planach nie jest jednak sam. Jego prace wspiera holenderski rząd, który finansuje wszelkie koszty związane z pracą naukowców. Według zapowiedzi już za kilka miesięcy świat ujrzy pierwsze konkretne wyniki ich badań. – W październiku udowodnimy, że nasz produkt wyhodowany z komórek macierzystych zwierząt będzie wyglądał i smakował tak samo jak prawdziwe mięso – zapewnia profesor.

Nakłady są wysokie, bo pierwszy hamburger, którym tak chwalą się badacze będzie kosztował 250 tys. euro. Wszyscy zapewniają jednak, że warto, bowiem dzięki pobraniu komórek macierzystych, z jednej świni będzie można uzyskać aż milion razy więcej mięsa niż obecnie. Laboratoryjne mięso do hamburgerów „wyprodukowane” zostanie z trzech tysięcy włókien mięśniowych, z których każdy ma ok. 3 cm długości, 1,5 cm szerokości oraz 0,5 milimetra grubości. Po nałożeniu na siebie ponad 200 takich włókien i pozostawieniu ich w bioreaktorze na sześć tygodni, mięso będzie gotowe.

Jak zapewnia prof. Post kiedy już uda się udoskonalić wyniki laboratoryjnych badań, przeciętny konsument nie będzie w stanie odróżnić smaku laboratoryjnej wieprzowiny, wołowiny, baraniny, czy drobiu od tej tradycyjnej. Przynajmniej zdaniem naukowca, choć sam nie próbował jeszcze swoich produktów.

Milion dolarów dla najlepszych

Oczywiście Holendrzy nie są jedyni w wyścigu o palmę pierwszeństwa w badaniach nad sztucznym mięsem. W Stanach Zjednoczonych od dziesięciu lat pracował nad tym zespół dr. Vladymira Mironowa z Medical University of South Carolina. Opracowana przez niego technologia pozwala na wytworzenie każdego rodzaju mięsa. Warto dodać, że ten 57-letni biolog specjalizujący się w bioinżynierii tkankowej jest pionierem w dziedzinie hodowli mięsa w warunkach laboratoryjnych. W dodatku jednym z najlepszych na świecie.

Sukcesem Amerykanów było pobranie komórek macierzystych indyków i wyhodowanie z nich mięśni szkieletowych. W dalszej kolejności zabrali się za dodanie tkanki tłuszczowej i naczyń krwionośnych. Zdaniem naukowców, dzięki temu będzie można wyprodukować soczyste steki.

źródło : Onet

Awatar użytkownika
AnnaE
Posty: 2197
Rejestracja: 2 lutego 2007, 22:09
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: AnnaE » 27 sierpnia 2013, 11:28

Widziałam filmik, jak naukowcy jedli hamburgera z mięsa wyprodukowanego na szkle w laboratorium.
Mimo wysiłku, miny mieli nietęgie.

<object width="560" height="315"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/06GbNejMSgw?version=3 ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube.com/v/06GbNejMSgw?version=3&hl=pl_PL" type="application/x-shockwave-flash" width="560" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

Lippitude
Posty: 7
Rejestracja: 16 maja 2015, 09:11
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Lippitude » 16 maja 2015, 09:29

Jak można w ogóle jeść takie mięso? To sie w jaki kolwiek sposób nadaje do spożycia? Chyba nie włożyłbym tego do ust nawet za milion złotych...



Koszulka Mech Herb

Awatar użytkownika
AnnaE
Posty: 2197
Rejestracja: 2 lutego 2007, 22:09
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: AnnaE » 16 maja 2015, 13:49

Ukulali z niego hamburgera, usmażyli i wchłonęli. Widać to na filmiku.
A polscy rolnicy mają problem ze sprzedażą swoich świnek. Kto by pomyślał, że to dzieje się w jednej UE.

sonia
Posty: 6384
Rejestracja: 7 grudnia 2008, 15:50
Lokalizacja: z Polski

Post autor: sonia » 23 maja 2015, 16:02

AnnaE,
ukulali :)))
piękne droga AnnnoE :)
serdeczności z drogi do ...:)

Awatar użytkownika
AnnaE
Posty: 2197
Rejestracja: 2 lutego 2007, 22:09
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: AnnaE » 24 maja 2015, 19:00

Szczęśliwej drogi, Soniu i nie jedz tam hamburgerów :)

Awatar użytkownika
Coltrane
Posty: 17740
Rejestracja: 31 marca 2008, 23:47
Lokalizacja: Polska

Post autor: Coltrane » 24 maja 2015, 20:22

AnnaE pisze:Szczęśliwej drogi, Soniu i nie jedz tam hamburgerów :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=t4-vUtNf7s4[/youtube]

sonia
Posty: 6384
Rejestracja: 7 grudnia 2008, 15:50
Lokalizacja: z Polski

Moi Drodzy,Ta droga ,to nasza

Post autor: sonia » 27 maja 2015, 07:40

wspólna droga do normalnej Polski :)i bez takich mam nadzieję smakołyków :)

pozdrowienia :)

ODPOWIEDZ