ND Forum - Dzień dobry POLSKO! Strona Główna ND Forum - Dzień dobry POLSKO!
Ludzie z sercem i głową

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
GMO
Autor Wiadomość
Coltrane


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 17399
Skąd: Polska
Wysłany: 2 Wrzesień 2011, 13:58   GMO [Cytuj]

Na temat GMO napisano już sporo. Do tego tematu jeszcze wrócimy, i opiszemy na czym to zjawisko polega. Dzisiaj tytułem wstępu :

Nie kupuj produktów zawierających modyfikowaną kukurydzę i soję jako dodatki. To jest czyste GMO. Jedząc ten syf skazujesz się na raka oraz bezpłodność w trzecim pokoleniu. Jak walczyć z GMO?
Nie kupuj produktów zawierające modyfikowane dodatki.

PO i PSL za GMO (100% poparcia) to ludobójstwo na naszych dzieciach i wnukach. Jakim trzeba być głupcem , zdrajcą czy hipokrytą, żeby zatwierdzić coś takiego.
Na naszym rynku od jakiegoś czasu funkcjonuje wiele produktów zaprawionych GMO. Zaczynam- Firma PROFI Grabów n/Prosną (przetwory spożywcze) przykład – Fasolka po bretońsku
http://img98.imageshack.us/img98/9708/10422661.jpg
Gotowe Danie – Krupnik z mięsem indyka:
http://img40.imageshack.us/img40/9910/32061013.jpg
Pasztet z drobiem i pomidorami: http://img717.imageshack....36/55171552.jpg

Ja już żadnego produktu tej firmy nie kupię. Dosyłajcie w komentarzach znalezione produkty. Z wkładką GMO wraz ze zdjęciem. Będziemy wiedzieć jakie firmy bojkotować. Zrobimy ich spis i będziemy drukować ulotki. Pamiętajcie również że wszystkie produkty zawierające soje bądź jej pochodne to soja GMO, ponieważ niemalże 100% produkcji soi to soja modyfikowana (omijajcie te produkty). Podobnie jest kukurydzą. Szukajcie kukurydzy z Węgier.

(przedruk z http://monitorpolski.word...1/09/01/10402/)
Ostatnio zmieniony przez Coltrane 2 Marzec 2016, 11:00, w całości zmieniany 1 raz  
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
Coltrane


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 17399
Skąd: Polska
Wysłany: 9 Luty 2012, 21:53   Re: GMO [Cytuj]

Wraca temat GMO. Rządzący sprawiają wrażenie, jakby nie wiedzieli co z tym fantem zrobić. Z jednej strony chcieliby te GMO do Polski na trwałe wprowadzić, a z drugiej strony boją się reakcji obywateli. Komisja Jewropejska dała wolną rękę krajom członkowskim w kwestii GMO. A "nasi" rządzący chcąm aby decyzję w tej sprawie podjęła Brukselka.
Komoruski organizuje jakieś "Debaty Publiczne", a tak naprawdę są to mudre dysputy ludzi o tej samej proweniencji, mówiących jednym językiem, ludzi ideologicznie wywodzących się z tej samej bandy. Cóż nam z tych "debat" przyjdzie ? Dowiemy się tylko o samych korzyściach GMO.
Jak wiadomo niemal wszystkie kraje UE wycofują się z GMO, a "nasi" rządzący jeszcze się wahają, i nie wiedzą co robić. Już sam fakt, że Komoruski organizuje te "debaty" świadczy o tym, że coś kombinują. Bo gdyby tak jak inne kraje UE zrezygnowali z GMO, to by po prostu o tym powiedzieli, i daliby sobie spokój z tymi ideologicznymi debatami.

Bolszewickie metody przekonywania wciąż w Polsce funkcjonują. Jest to typowe dla następców PZPR czyli dla Platformy Łobywatelskiej.
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
pier1987

Dołączył: 29 Paź 2011
Posty: 1457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 5 Marzec 2012, 17:44    [Cytuj]

Szanowni Państwo,

1. Mamy małe zwycięstwo. Dzisiaj odbyło się pierwsze czytanie propozycji ustawy o nasiennictwie przedstawionej przez Pana Prezydenta. Kluby Prawo i Sprawiedliwość, Solidarna Polska, Ruch Palikota i Sojusz Lewicy Demokratycznej opowiedziały się przeciwko tej wersji ustawy domagając się jej odrzucenia lub wprowadzenia koniecznych zmian, które ją uszczelnią/nie dopuszczą upraw GMO w Polsce.

Wielu posłów powoływało się na materiały, które otrzymali od nas, domagali się szerokich i prawdziwych konsultacji społecznych oraz wykorzystania narzędzi prawnych istniejących w UE w celu wprowadzenia zakazu upraw GMO. JEST WIĘC TERAZ NIEZWYKŁA SZANSA NA WYMUSZENIE TAKIEGO ZAKAZU.
Konieczna jest mobilizacja i zwiększenie nacisku na posłów bowiem głosowanie nad
wyżej wspomnianą ustawą będzie już w piątek.

PROSIMY O POMOC:
PODPISUJCIE I NAGŁAŚNIAJCIE PETYCJĘ O ZAKAZ UPRAW GMO KTÓRA JEST NA:
http://alert-box.org/pety...zakazujace-gmo/
Piszcie i dzwońcie do swoich posłów w tej sprawie.
Adresy posłów: http://icppc.pl/stanowisk...e-maile-poslow/
W treści wystarczy jak napiszecie po prostu: „Domagamy się jasnego zakazu upraw GMO!”

2. „Sól przemysłowa w wędlinach” – List do konsumentów i rolników
Teraz już wiesz jak to się robi. Ale nie wyobrażaj sobie, że tylko wędliny są
traktowane w ten sposób; tysiące produktów przemysłu żywnościowego jest w podobny sposób zatruwane przez ludzi, których jedynym celem jest osiąganie zysku – nawet za cenę niszczenia zdrowia innych ludzi.
Fakt, że niejadalna, przemysłowa sól została wykryta w dużej ilości wędlin
sprzedawanych w sklepach to tylko wierzchołek góry lodowej. Były już setki „skandali żywnościowych”, odsłaniających niemoralne zachowanie tych, którzy mają nasze życie w swoich rękach: dioksyny w mięsie i jajkach, arszenik w mleku, substancje przeciwdziałające zamarzaniu wykryte w winie, syntetyczne barwniki w żółtkach jajek, mięso, do którego wstrzykiwana jest woda z solą, pieczywo niezawierające zboża…
Trzeba mieć na uwadze, że cała żywność wytwarzana w dużych ilościach dla sieci
supermarketów jest opryskiwana toksycznymi truciznami zanim jeszcze zacznie być
przetwarzana. Większość wieprzowiny i mięsa kurczaków to mięso zwierząt hodowanych w zamkniętych pomieszczeniach wyposażonych w neonowe oświetlenie, bez dostępu do światła dziennego i naturalnych pastwisk. Te zwierzęta są karmione paszą z genetycznie modyfikowanej soi i kukurydzy, „wzbogaconą” o antybiotyki, zapobiegające rozwojowi infekcji.

Większość naszego mleka pochodzi od krów zepchniętych do granicy swoich możliwości produkcyjnych przez dietę wysokobiałkową zupełnie nieodpowiednią dla przeżuwaczy.
Cierpią nieprzerwanie na zapalenia wymion i kulawiznę, które są leczone dużymi
dawkami antybiotyków. Zazwyczaj są one poddawane ubojowi po zaledwie trzech latach laktacji z powodu spadku produktywności. Więc pomyśl jeszcze raz o żywności.

Jedyną szansą na spożywanie prawdziwego jedzenia jest jego samodzielna uprawa lub kupowanie żywności produkowanej lokalnie przez odpowiedzialnych rolników
(zazwyczaj gospodarstwa rodzinne), które nie używają trujących oprysków i traktują swoje zwierzęta z szacunkiem.

Twoje zdrowie jest twoim największym skarbem. Nie zmarnuj go przez żywność, która
zabija – nawet jeśli robi to powoli.

Aby uzyskać pełny obraz zobacz film “List do konsumentów i rolników”
http://www.youtube.com/wa...player_embedded
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
reval

Dołączył: 19 Kwi 2012
Posty: 1
Skąd: Katowice
Wysłany: 19 Kwiecień 2012, 09:59    [Cytuj]

mam nadzieję, że Polska będzie GMO fee - jak słyszę te argumenty, że to jest bezpieczne, że to jest ekonomika rolnictwa to mam gęsią skórkę (efekty GMO będą widoczne za kilkanaście lat ....)
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
Coltrane


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 17399
Skąd: Polska
Wysłany: 19 Kwiecień 2012, 12:34    [Cytuj]

reval napisał/a:
(efekty GMO będą widoczne za kilkanaście lat ....)


Dokładnie. GMO służy do niszczenia ludzi, do zmniejszania populacji.
Wielcy tego świata zapewne zdrowo się odżywiają, unikając jak ognia produktów skażonych GMO.
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
pier1987

Dołączył: 29 Paź 2011
Posty: 1457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 6 Lipiec 2012, 07:43    [Cytuj]

Szanowni Państwo,
Chodzi o poselski projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach, druk nr 457. INFORMACJA O TYM UKAZAŁA SIĘ DOPIERO WCZORAJ czyli dzień przed rozpoczęciem posiedzenia A więc bez konsultacji społecznych i bez wcześniejszych zapowiedzi odbędzie się pierwsze czytanie nowej propozycji zmiany ustawy o paszach, która mówi o przesunięciu aż do roku 2017 (!) terminu wycofania pasz z GMO.
UWAGA!!! Projekty poselskie zwolnione są z obowiązku przeprowadzania procesu konsultacji społecznych. Dlatego nie wprowadzono tego projektu przez Rząd a tylko przez posłów PO... a przecież powszechnie wiadomo, że Polacy podobnie jak większość
Europejczyków w zdecydowanej większości NIE CHCĄ GMO.
Polscy naukowcy w LIŚCIE OTWARTYM apelują o utrzymanie i egzekwowanie ustawowego zakazu stosowania pasz GMO. LIST I LISTA PODPISÓW TUTAJ: http://www.icppc.pl/antygmo/wp-content/ ... st_gmo.pdf
Koalicja POLSKA WOLNA OD GMO apeluje do Pani Marszałek Ewy Kopacz o
odrzucenie projektu polegającego na dalszym odsunięciu w czasie zakazu stosowania pasz genetycznie zmodyfikowanych...W APELU czytamy m.in. ''...Poprzez niewłaściwą prywatyzację sektora zaopatrzenia i produkcji pasz organy państwa całkowicie pozbawiły się kontroli nad prawidłowością jego działania, a w konsekwencji nad bezpieczeństwem żywnościowym narodu! Istnieją przecież uzasadnione obawy, że powodem podwyżek mogą być inne czynniki, w tym czysto spekulacyjne, inicjowane dowolnie przez obecnych na naszym rynku monopolistycznych dystrybutorów pasz powiązanych ze światowymi koncernami biotechnologicznymi. Powstało też realne zagrożenie głodem w przypadku strategicznego zablokowania dostaw białka sojowego...''
CAŁY LIST/APEL tutaj: http://www.icppc.pl/antygmo/wp-content/ ... eustawyo...

Dieta GMO zabija! Zablokujmy ustawę o paszach!
http://www.youtube.com/watch?v=OyZERXtO1aY
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
pier1987

Dołączył: 29 Paź 2011
Posty: 1457
Skąd: Warszawa
Wysłany: 6 Lipiec 2012, 11:24    [Cytuj]

http://www.icppc.pl/antyg...awyopaszach.pdf
http://www.icppc.pl/antyg...06/list_gmo.pdf
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
Coltrane


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 17399
Skąd: Polska
Wysłany: 14 Listopad 2012, 17:03    [Cytuj]

GMO - broń masowej zagłady


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FuPuBC0j21Q
[/youtube]
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
Coltrane


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 17399
Skąd: Polska
Wysłany: 16 Listopad 2012, 14:25    [Cytuj]

Jeszcze nie tak dawno krążyła po Internecie ciekawa informacja, że wpisanie słowa „Monsanto” na forum lub w komentarzach witryny internetowej Gazety Wyborczej powoduje automatyczne skasowanie postu. Sprawdziłem to wówczas i faktycznie – była to prawda. Oczywiście na cichy zakaz używania tego słowa narzekali głównie krytycy produktów firmy Monsanto. Chyba byli męczący, bo w końcu Wyborcza zdjęła ten zakaz. Ale zwracam uwagę, że sama gazeta tkwi w mocnym postanowieniu, by tego słowa nie używać. O co chodzi?

W połowie września poważny francuski tygodnik Le Nouvel Observateur dał na okładkę prosty tytuł „Tak, GMO [organizmy modyfikowane genetycznie] to trucizna”. Tak jak reszta prasy, donosił o wynikach bezprecedensowego, dwuletniego doświadczenia prof. biologii molekularnej Gillesa-Erica Séraliniego z Uniwersytetu Caen, opublikowanych w prestiżowym amerykańskim piśmie naukowym Food and Chemical Toxicology. Wynikało z nich, że żywność modyfikowana genetycznie i herbicydy (Roundup) produkowane przez koncern Monsanto (90% rynku światowego GMO) – podawane w dopuszczonych do spożycia dawkach – działają jak trutka na szczury. Zrobił się z tego, nie tylko w Stanach, spory hałas.



Co człowiek potrafi zrobić ze wspaniałym Bożym Stworzeniem, to przechodzi ludzkie pojęcie.
Nic, tylko pozwolić mu na klonowanie czy na in vitro. Co z tego wyniknie, zobaczcie na zdjęciach powyżej.
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
Coltrane


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 17399
Skąd: Polska
Wysłany: 30 Listopad 2012, 11:51    [Cytuj]

GMO - kontrola ludzi przez żywność

Z prof. dr. hab. Tadeuszem P. Żarskim z Katedry Biologii Środowiska Zwierząt Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego rozmawia Mariusz Kamieniecki

Czy dziś w Polsce można uprawiać rośliny GMO?

- Tak naprawdę obowiązująca od 2001 roku ustawa o organizmach genetycznie zmodyfikowanych posiada wystarczające zapisy pozwalające na kontrolę upraw roślin GMO. Prawo obliguje do występowania o zgodę na tego typu uprawy do ministra środowiska. Przy ministrze funkcjonuje Komisja ds. GMO, która tego typu wnioski rozpatruje. W tej chwili mamy jednak do czynienia z totalnym chaosem i tak naprawdę nie wiadomo, co się dzieje, gdzie, kto i co sieje. Można przypuszczać, że z chwilą, kiedy Niemcy zaprzestali u siebie upraw roślin GMO, część ziarna mogła trafić za Odrę.

Skąd pochodzą prezentowane na wielu oficjalnych forach dane, że w Polsce mamy ok. 3-5 tys. ha upraw roślin zmodyfikowanych?

- Tak na dobrą sprawę wobec braku monitoringu upraw GMO, skąd ta liczba się wzięła, nikt nie umie odpowiedzieć. Sam też tego nie wiem. Ktoś po prostu rzucił taką liczbę, która poszła w świat i zaczęła żyć własnym życiem.

Chce Pan powiedzieć, że nikt w Polsce tego typu badań nie prowadzi?

- Niestety nie. Mało tego, nikt tak naprawdę nie zna faktycznej liczby upraw GMO w Polsce. Owszem kiedyś NIK się do tego przymierzała, ale nie była w stanie ustalić faktów. Nigdzie, nawet w resorcie rolnictwa nie ma takich danych. Wszystko żyje własnym życiem, zwłaszcza po naszej akcesji do Unii Europejskiej i przyjęciu ustawodawstwa wspólnotowego, które zezwala na stosowanie materiału siewnego odmian transgenicznej kukurydzy MON810. Owszem, wiemy, ile hektarów kukurydzy genetycznie modyfikowanej jest np. w Hiszpanii, na Słowacji czy w Czechach. Natomiast liczby, o których się mówi u nas, są wzięte z sufitu.

Sprawy uprawy roślin zmodyfikowanych genetycznie w Polsce uporządkuje ustawa nasienna, nad którą pracuje parlament?

- Ustawa nasienna w pierwotnej wersji, czyli na etapie projektu prezydenckiego, zakazywała obrotu materiałem siewnym GMO. W Sejmie jednak zapis ten z projektu prezydenckiego usunięto. Nie wprowadzono też obowiązku znakowania opakowań z materiałem siewnym zawierającym GMO, co jest zresztą sprzeczne z prawem unijnym. Nakazuje ono znakowanie, jeżeli zawartość modyfikowanego składnika przekracza 0,9 procent. Według obecnej wersji ustawy, nad którą pracuje Senat, zgodę lub zakaz stosowania konkretnych odmian GMO ma wydać Rada Ministrów. Czy takie zakazy się pojawią, trudno powiedzieć.

Ostatnio Komisja Europejska wezwała oficjalnie Polskę do monitorowania upraw GMO...

- To potwierdza tylko to, o czym marzę - żeby te transfery nasion modyfikowanych genetycznie nie odbywały się bez kontroli, żebyśmy wiedzieli, gdzie co jest, bo w tej chwili mamy wolnoamerykankę.

Liczące się i najbogatsze kraje Europy wprowadziły u siebie zakazy produkcji genetycznie modyfikowanej żywności...

- Owszem, są to moratoria, które wynikają z tego, że kraje te uważają - co zresztą potwierdzają w różnych badaniach, szczególnie Francja - iż nie jest to bezpieczne ani dla zdrowia, ani dla środowiska. Dlatego odstąpili od tego typu upraw. Nas straszy się różnymi karami, a tak naprawdę do tej pory to tylko Francja zapłaciła kilkadziesiąt tysięcy euro za niespełnienie jednej z dyrektyw i powstrzymywanie się od upraw GMO. Francuzi, co warto przypomnieć, od 1996 r. nie chcą kukurydzy transgenicznej. Austriacy również się przed tym bronią. Jeżeli do tego dodamy Włochów, Greków, Bułgarów, Węgrów i bądź co bądź największe państwo, które rozdaje karty na unijnym stole - Niemcy, to pytanie: po co my mamy wychodzić przed szereg i traktować ustawodawstwo unijne - nazwijmy to - w sposób przesadnie rozszerzony, mało tego jeszcze coś od siebie dodawać, żeby te restrykcje u siebie pogłębić.

Zatem nie powinniśmy się bać kar?

- Patrząc na innych, nie ma do tego podstaw.

Co sądzi Pan o rejestrze upraw, którego zażądała od nas Unia?

- Osobiście mogę się pod tym żądaniem podpisać. Każdy rolnik powinien wiedzieć, czy sąsiad, z którym graniczy, uprawia GMO. Mało tego, za tym powinny pójść rozporządzenia wykonawcze, które będą regulowały ten problem. Proszę sobie wyobrazić sytuację rolnika ekologicznego, który uprawami kukurydzy sąsiaduje z uprawami MON810. Nikt od niego nie kupi kukurydzy, jak się o tym dowie, i cała produkcja pójdzie na marne. Moim zdaniem, nasze polskie tradycyjne rolnictwo jest bardziej ekologiczne od tego ekologicznego na Zachodzie i zgodnie z tą tezą powinniśmy działać na tamtych rynkach. Biorąc pod uwagę np. to, że w średnio rozwiniętych krajach UE np. nawożenie nawozem NPK wahało się w granicach 650 kg na ha, podczas gdy my za Gierka doszliśmy zaledwie do 120 i w zasadzie tego już nie przekroczyliśmy. Również mniej stosowało się u nas środków ochrony roślin, choć z kulturą stosowania bywało różnie. Może wody nie mamy najczystszej pod względem biologicznym, dlatego że kanalizacja wielkich miast kończy się najczęściej w rzekach, za to nasze gleby są czyste, trawa zielona i to powinien być nasz atut w działaniach marketingowych dotyczących sprzedaży naszych produktów na rynkach światowych. W tym kierunku powinna zmierzać nasza polityka rolna.

Zwolennicy GMO przekonują, że modyfikacje to dzisiaj konieczność.

- To żadna konieczność. Obserwując rozwój GMO na przestrzeni kilkunastu ostatnich lat, śmiało możemy powiedzieć, że uprawy transgeniczne wcale nie dają większego plonu. Przy ich uprawach nadal istnieje konieczność stosowania środka do zwalczania chwastów, np. w Chinach stosuje się go w uprawach aż 15-krotnie. To na pewno nie pozostaje bez wpływu na zdrowie konsumentów. Nie mówiąc już o fakcie powszechnie znanym, że w uprawach GMO pojawiły się chwasty odporne na herbicydy. Ideologia, że człowiek od dawna dokonywał modyfikacji genetycznych, jest nieprawdziwa. Człowiek owszem mieszał geny w obrębie gatunku, ale nie wprowadzał jednej roślinie genu rośliny innego gatunku czy bakterii, czy jako wektora nie wprowadzał wirusa mozaiki kalafiora. Tego nikt nigdy nie robił. Można spokojnie pozostawić obok siebie krowę i zająca i z tego potomstwa nie będzie, bo te zwierzęta się między sobą nie krzyżują. Są zatem bariery międzygatunkowe, które wytworzyły lata ewolucji, w które ingerować nie należy.

A co z argumentem, że żywność GMO jest tańsza?

- To nieporozumienie. Wystarczy spojrzeć, jak wygląda krzywa głodu na świecie, która nawet nie drgnie. Mamy uprawy transgeniczne, a głód jak był, tak jest, a nawet rośnie. Według danych FAO od 2007 roku liczba głodujących wzrosła o 40 milionów, a od lat 2003-2005 - o 115 milionów. Co roku umiera z głodu 15 milionów dzieci. Niedożywienie powoduje 55 proc. wszystkich zgonów dzieci na świecie - proporcja, jakiej nie osiągnęła żadna choroba zakaźna od czasów zarazy morowej. Pamiętajmy też, że większość tego, co się uzyskuje z upraw transgenicznych, idzie na pasze i na biopaliwa. W tej sytuacji GMO w żaden sposób nie poprawia bilansu żywieniowego i sytuacji głodujących. W przypadku tych kierunków modyfikacji, o które w tej chwili kruszymy kopie, wcale nie chodzi o to, żeby nakarmić ludzi np. w głodujących krajach Afryki czy żeby uzyskać zdrowszy plon. Chodzi tu po prostu o pieniądze. Szlachetne przesłanki, które się podaje jako argumenty za GMO, kiedy odrzeć je z tej skorupy, świecą euro lub dolarami.

Jakie skutki gospodarcze może mieć zakaz uprawy GMO?

- Oprócz dopuszczonej do uprawy na terenie UE kukurydzy MON810 i ziemniaków Amfora w tej chwili nie ma żadnych innych upraw GMO. Natomiast jest 13 odmian kukurydzy, rzepak, bawełna, które są dopuszczone do produkcji żywności i pasz. Nie uważam, że zaprzestanie upraw kukurydzy MON810 czy ziemniaka amfora spowoduje ruinę gospodarczą. Na razie wciąż jeszcze mamy alternatywę i możemy wybierać.

Idąc w kierunku upraw roślin GMO, sami sobie strzelamy w kolano?

- O ile kiedyś straszono nas bombami atomowymi, o tyle teraz realizujemy pod dyktando wielkiego brata zza oceanu doktrynę, którą niegdyś ukuł amerykański sekretarz stanu Henry Kissinger. Mianowicie stwierdził on, że "kontrolując ropę naftową, kontroluje się narody, kontrolując żywność, kontroluje się ludzi". Chodzi tu zatem o wielkie pieniądze. Pamiętajmy, że te wszystkie transgeniczne rośliny, które występują na rynku, mają związek z firmami, które produkują środki ochrony roślin. Jest to system naczyń połączonych, gdzie wspólnym mianownikiem jest pieniądz.

W Rosji, największym po UE odbiorcy polskiej żywności, roślin GMO się nie uprawia.

- Rosja owszem nie sieje GMO, ale importuje surowce, np. kukurydzę, tyle że może sobie wybierać kraj dostaw. Przypomnę, że kiedy francuski naukowiec prof. Seralini ogłosił, iż spożywanie transgenicznej kukurydzy NK603 przyspiesza procesy nowotworowe u szczurów, Rosjanie natychmiast zamknęli granicę dla eksportu. Obecnie obawiam się jeszcze czegoś innego - otóż Niemcy chcą wprowadzenia oznakowania dla produktów pochodzenia zwierzęcego, zwierząt, które były żywione paszami GMO. Po jego wejściu w życie pojawi się ryzyko, że stracimy rynek zbytu na polskie mięso na Wschodzie i Zachodzie. Poza ściśle ekologiczną produkcja zwierzęca opiera się u nas na soi i kukurydzy genetycznie modyfikowanej.

W jakim kierunku idą dziś modyfikacje genetyczne na świecie?

- Przede wszystkim w kierunku uzyskania odporności na herbicydy i wytwarzania substancji, która działa przeciw szkodliwym owadom. Są to dwa główne kierunki. Modyfikacji genetycznych dokonują także nasi badacze. Weźmy chociażby len GMO, z którego można by produkować opatrunki przyspieszające gojenie ran czy innych zmian skórnych. Są to jeszcze eksperymenty na małą skalę.

Mówi Pan o zmodyfikowanym genetycznie lnie wyhodowanym przez prof. Jana Szopę-Skórkowskiego. Czy to odkrycie też rodzi zagrożenie dla środowiska?

- Proszę nie zapominać, że w środowisku oprócz tradycyjnie uprawianego istnieje jeszcze siedem gatunków dzikiego lnu, w tym również wpisane na czerwoną listę gatunków zagrożonych wyginięciem. Zawsze istnieje niestety niebezpieczeństwo przypylenia i wtedy może być problem.

Dziękuję za rozmowę.

http://www.naszdziennik.p...ez-zywnosc.html
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
Coltrane


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 17399
Skąd: Polska
Wysłany: 2 Marzec 2016, 10:59   Re: GMO [Cytuj]

Przykłady zagrożenia dla zdrowia w żywności genetycznie modyfikowanej

Jeffrey M. Smith

Do Agencji Ochrony Środowiska (EPA) Stanów Zjednoczonych
Zabezpieczenie Roślin przez Inkorporację (modyfikację genetyczną);
Uzasadnienie Rewizji Aktualnych Rozporządzeń w Produkcji

Jeffrey M. Smith
Executive Director Institute for Responsible Technology

Fairfield, IA USA, May 22, 2007

Informacje, które przedstawiam są w mojej książce pt. “Genetyczna Ruletka: „Udokumentowane Zagrożenia dla Zdrowia w Żywności Genetycznie Modyfikowanej”, wczoraj wydanej. ‘Genetic Roulette’ została opracowana z udziałem ponad 30 naukowców przez zeszłe dwa lata. Tekst starannie zaopatrzony w bibliografię wykazuje, że obecna generacja upraw GM nie jest bezpieczna, że przepisy są niewystarczające, że badania ufundowane przez przemysł są celowo nierzetelne, oraz że publiczna służba zdrowia służyłaby najlepiej przez natychmiastowe wycofanie tej żywności wysokiego ryzyka.” Dalszy fragment listu: „Należy drobiazgowo badać możliwe konsekwencje dla rozwijającego się płodu i dzieci. Dzieci i noworodki są najbardziej narażone na ryzyko.

One są trzy do czterech razy więcej podatne na alergie niż dorośli i na ryzyko śmierci z powodu alergii. Dzieci mogą przeciwstawiać się znacznie mniejszym dawkom toksyn niż osoby dorosłe… Uwolnienie toksyn do hormonów albo wewnątrzwydzielnicze zniszczenie może również poważnie szkodzić prawidłowemu rozwojowi dziecka.” ‘Genetic Roulette’ Jeffrey M. Smith – Jedząc genetycznie modyfikowaną żywnosć ryzykujesz z każdym kęsem. „’Genetyczną Ruletkę’muszą przeczytać wszyscy rodzice.

Praca Jeffreya demaskuje nietestowaną żywność którą podaje się na talerzu naszym dzieciom bez zgody rodziców. Ryzyko utraty zdrowia związane z tą nową żywnością ma otwartą drogę do każdego dziecka w Ameryce. Najlepszym prezentem jaki możesz dać twojemu dziecku jest przeczytanie ‘Genetycznej Ruletki’, a wiedza którą posiądziesz jest nieoceniona bo przedłuży życie twojego dziecka.” Robyn O’Brien, matka czworga dzieci. http://www.geneticroulette.com/

Part 1: The Documented Health Risks of Genetically Engineered Foods – Udokumentowane Zagrożenia Zdrowia w Genetycznej Modyfikowanej Żywności. Dowody reakcji u ludzi i zwierząt. http://www.seedsofdecepti.../?objectID=1040

1.1.GM Potatoes Damages Rats – GM ziemniaki szkodzą szczurom. Powodują rozwój potencjalnie rakotwórczych komórek w układzie pokarmowym, zahamowanie rozwoju mózgów, żołądków, jąder, częściowy zanik wątroby, powiększenie trzustki i jelita, załamanie systemu immunologicznego.

1.2. Rats Fed GMO Tomatoes got bleeding stomachs, several died – Szczury karmione GM pomidorami dostały krwotoku żołądka, kilka zdechło. Szczury karmiono GM pomidorami FlavrSavr przez 28 dni, 7 z 20 dostało krwotoku żołądków, inne 7 z 40 zdechło po 2 tygodniach, wzięto inne do eksperymentu. Pomidory dopuszczono do konsumpcji choć nie było odpowiedzi na pytania naukowców z FDA /Federalny Urząd ds.Bezpieczeństwa Żywności i Leków, USA/

1.3. Rats Fed Bt Corn had multiple health problems – Szczury karmione 90 dni kukurydzą Monsanto Mon 863 Bt miały liczne problemy zdrowotne. Wyniki wskazywały na ważne zmiany we krwi, wątrobie i nerkach, mogące świadczyc o procesie chorobowym. Eksperci żądali wyjaśnień, Monsanto odmówiło, podnosząc nienaukowe, fałszywe argumenty.

1.4. Mice Fed GM Bt Potatoes had intestinal damage – Myszy karmione GM Bt ziemniakami miały zniszczony układ pokarmowy. Karmienie GM ziemniakami które produkują toksynę BT zapoczątkowało nienormalny i nadmierny rozwój komórek w jelicie krętym. Podobne objawy u człowieka powodują nietrzymanie moczu lub symptomy grypy, świadczą też o stadium przedrakowym. Badanie obaliło tezę jakoby toksyna Bt była niszczona podczas procesu trawienia i nie jest biologicznie aktywna u ssaków.

1.5 Workers exposed to Bt cotton developed allergies – Pracownicy eksponowani na Bawełnę Bt mają alergię. Pracujący przy zbiorach i transporcie bawełny w sześciu badanych wsiach cierpieli na choroby skóry, oczu i układu oddechowego. Niektórzy byli hospitalizowani. Pracujący w fabrykach bawełny biorą histaminę co dzień. / Nasze pytanie: Kto zbadał, czy ta bawełna może być stosowana w odzieży, zwłaszcza dla dzieci i niemowląt?! /

1.6 Sheep died after grazing in Bt cotton fields – Gdy bawełna dojrzeje, pasterze czasem wypasają nią owce. Raporty z 4 badanych wsi mówią, że ok. 25% owiec po tygodniu zdechło. Badania wykryły zatrucie.

1.7 Inhaled Bt corn pollen may have triggered disease in humans – Wdychanie pyłków Bt kukurydzy może powodować schorzenia u ludzi. W 2003 r., około 100 osób mieszkających w pobliżu pól kupurydzy na Filipinach miało dolegliwości skóry, trudności z oddychaniem i zaburzenia trawienia w czasie pylenia kukurydzy. Krew u 39 wykazała reakcje na truciznę Bt. Symptomy powtórzyły się w 2004 r. w conajmniej 4 wioskach gdzie ją uprawiano. Były przypadki padnięcia kilkunastu zwierząt karmionych tą kukurydzą.

1.8 Farmers report pigs and cows became sterile from GM corn – Farmerzy twierdzą, że świnie i krowy karmione GM kukurydzą stają się bezpłodne. Ponad 20 farmerów w Płn. Ameryce mówi o trudnościach z zapłodnieniem, rzekomych ciążach i przedwczesnych porodach.

1.9 Twelve cows in Germany died mysteriously when fed Bt corn – Dwanaście krów zdechło na farmie Hesse w Niemczech po karmieniu dużą ilością GM kukurydzy Bt 176. Inne w stadzie zabito z powodu nieznanej choroby. Syngenta, producent Bt 176, zrekompensowała częściowo straty farmerów. Pomimo żądań i publicznych protestów, nie udostępniono raportów o przyczynie śmierci.

1.10 Mice fed Roundup Ready soy had liver cell problems – Myszy karmione soją RR miały zmienione komórki wątroby. Komórki były poważnie zmienione. Nieregularny kształt jąder i jąderek, zwiększona ilość otworów jądrowych i inne zmiany, wszystko to wskazuje na zwiększoną przemianę materii i zmiany w genach. Przyczyną mogła być trująca toksyna. Większość objawów ustąpiło po zaprzestaniu karmienia GM soją.

1.11 Mice fed Roundup Ready soy had problems with the pancreas – Myszy karmione RR soją miały zmiany w trzustce… problemy w procesie trawienia za pomocą enzymów. Wydzielanie przez trzustkę Alfa-amylazy, najważniejszego enzymu trawiennego, zmniejszylo się o 77%. Razem z innymi zmianami w trzustce, dowodzi to, że soja może działać na przyswajanie i asymilację żywności oraz na zmiany w genach.

1.12 Mice fed Roundup Ready soy had unexplained changes in testicular cells – Myszy karmione GM soją RR miały niewytłumaczalne zmiany komórek jąder. Struktura i układ genów w komórkach były poważnie zmienione. Przyczyna niedorozwoju pozostała nie wyjaśniona, choć jest wiadomym, że jądra są wrażliwe na działanie trucizn. Takie zmiany mogą w wieku dojrzałym decydować o płodności i zdrowiu potomstwa. Embriony myszy u karmionych GMO matek, miały czasowe opóźnienia w formacji genów.

1.14 Most offspring of rats fed Roundup Ready soy died within three weeks – Większość potomstwa szczurów karmionych soją RR zdechła w ciągu trzech tygodni. Karmione były RR soją przed zapłodnieniem, w czasie ciąży i karmienia potomstwa. Po 3 tygodniach 55,6% z potomstwa zdechło, tylko 9% zdechło pośród karmionych soją bez GMO. Kojarzone póżniej, żywione GMO i bez GMO, nie były zdolne do współżycia.

1.15 Soy allergies skyrocketed in the UK, soon after GM soy was introduced – Alergia gwałtownie wzrosła wkrótce po wpuszczeniu soi do Zjednoczonego Królestwa /Anglia Szkocja Płn.Irlandia, Walia/.

1.16 Rats fed Roundup Ready canola had heavier livers – Wątroby szczurów karmionych RR rzepakiem były 12-16% cięższe. Może to wskazywać na chorobę lub stran zapalny.

1.17 Twice the number of chickens died when fed Liberty Link corn – Dwa razy więcej kurcząt zdycha przy karmioniu LL GM kukurydzą. Zaniechano jednak dociekania przyczyn.

1.18 GM peas generated an allergic-type inflammatory response in mice – GM groch dał u myszy alergiczne stany zapalne. Reakcja sugerowała, że GM groch mógłby powodować zapalenie lub alergiczne reakcje u ludzi; komercjalizacja tego grochu nie została dozwolona.

1.19 Eyewitness reports:Animals avoid GMOs–Raporty świadków: Zwierzęta unikają GMO.

1.20 A GM food supplement killed about 100 people and caused 5,000-10,000 to fall sick – GM dodatek do żywności spowodował śmierć około 100 ludzi i chorobę 5 – 10 tysięcy. Producent substancji L-tryptophan spowodował śmiertelną epidemię w latach 1980-tych. Firma zmodyfikowała bakterię dla większego zysku.

Section 2: Gene insertion disrupts the DNA and can create unpredictable health problems Wszczepienie obcego genu uszkadza DNA i może wywołać nieprzewidywalne problemy zdrowotne.

Section 3: The protein produced by the inserted gene may create problems. Białka produkowane przez wszczepiony gen mogą stwarzać problemy

3.4 The Bt in crops is more toxic than the Bt spray – Gen Bt wszczepiony w roślinę bardziej toksyczny od oprysków. Toksyna Bt w roślinie ma tysiące razy większe stężenie i stale namnaża się w jej komórkach.

3.6 Pollen-sterilizing barnase in GM crops may cause kidney damag. – GM toksyna barnase sterylizuje pyłki kukurydzy i rzepaku i może niszczyć nerki. Rośliny są zmodyfikowane by produkować sterylizującą pyłki truciznę. Barnase truje komórki ludzkie i niszczy nerki szczurów. Małe jej ilości są później w żywności.

3.8 A GM corn variety is engineered to produce high levels of lysine. GM kukurydza jest zmodyfikowana by produkować dużą ilość lisyny. Kiedy kukurydza jest gotowana lub przetwarzana, może wytworzyć toksyczne substancje symptomatyczne dla Alzhaimera, cukrzycy, alergii, chorób nerek, starzenia się i nowotworów.

Section 5: Transfer of genes to gut bacteria, internal organs, or viruses – Transfer GM genów do dobrych bakterii, organów wewnętrznych lub wirusów. Przemysł utrzymuje, że GM geny są niszczone podczas trawienia. Nowe badania dowodzą, że geny te mogą przetrwać w procesie trawienia u ludzi i zwierząt. Badania dowodzą, że DNA może przedostać się do łożyska, do krwi i organów, penetrować mózg.

5.4 Transgene transfer to human gut bacteria is confirmed. Przejście GM transgenu do bakterii człowieka zostało udowodnione. Materiał genetyczny z Roundup Ready soi przeniósł się do organizmu 3 woluntariuszy spośród 7 badanych… i produkował białka GM pestycydu odpornego na herbicyd.

5.5 GM foods might create antibiotic-resistant diseases. GM żywność może wywołać choroby oporne na leczenie antybitykami.

5.6 The (CaMV) promoter can also transfer and may switch on random genes or viruses. Promotor CaMV może się zmieniać w różne geny i wirusy. Po transferze może być genem produkującym toksyny, alergeny lub komórki rakowe, może powodować zaburzenia w genach i ważnych organach.

5.7 Transfer of the Bt transgene could cause our intestinal flora to produce Bt-toxin. Przemieszczenie się transgenu Bt może wywołać produkcję toksyn Bt w naszych jelitach. Dłuższa ich obecność w jelitach może powodowć poważne problemy zdrowotne.

5.8 Genes may transfer to bacteria in the mouth or throat. Geny mogą przechodzić do bakteri obecnych w jamie ustnej i w gardle. GM geny mogą szkodzić zdrowiu, mogą też łatwo przenosić się od osoby do osoby. Wdychanie kurzu lub pyłków GM roślin może przenieść ich geny do mikroorganizmów dróg oddechowych.

Section 6: GM crops may increase environmental toxins and bioaccumulate toxins in the food chain-GM uprawy mogą zatruwać środowisko, akumulować toksyny w łańcuchu żywności.

6.1 Glufosinate-tolerant crops may produce herbicide “inside” our intestines – Rośliny tolerujące glifosat mogą produkować herbicydy w naszych jelitach. Są zmodyfikowane by absorbować herbicyd glifosat. Rośliny zmieniają ten herbicyd w uważane za nieszkodliwe składniki zawane NAG, które pozostają w roślinie. Kiedy ludzie lub zwierzęta zjedzą NAG, niektóre NAG mogą ponownie zmienić się w toksyczny herbicyd. Jest on trujący, działa jak antybiotyk i może zniszczyć lub zaburzyć prace potrzebnej mikroflory.

6.2 Herbicide-tolerant crops increase herbicide use and residues in food – Uprawy tolerujące herbicydy przyjmują zwielokrotnioną ich dawkę, która pozostaje w GM roślinie. Zwiększona ilośc herbicydu w roślinie może powodować toksyczne trujące działanie u ludzi, zwierząt i potomstwa.

6.3 Tiny amounts of herbicide may act as endocrine disruptors – Nawet małe ilości herbicydu mogą niszczyć gruczoły wydzielania wewnętrznego. Niektóre chemikalia, nawet w ekstremalnie niskich dawkach, mogą niszczyć pracę gruczołow wewnętrznych. Badania dowodzą, że Roundup jest taką substancją, niszczącą również aktywność hormonów decydujących o płodności. Potrzeba wiecej badań nad tym i innymi herbicydami. Zwiększone stosowanie Liberty i Roundupu w GM uprawach, nawet przy małych ilościach herbicydu który pozostał w roślinach, naraża zdrowie ludzi, bo jest obecny w żywności i wodzie.

6.4 GM crops may accumulate environmental toxins or concentrate toxins in milk and meat of GM-fed animals – GM uprawy mogą akumulować toksyny z otoczenia oraz koncentrować je w mleku i mięsie zwierząt karmionych GM paszami. Naukowcy FDA /Federalna Agencja ds.Żywności i Leków w USA/ ostrzegają, że GM uprawy mogą absorbować toksyny takie jak metale ciężkie i herbicydy. Są dowody na obecności metali ciężkich w oleju z GM soi. FDA mówi o tym, że toksyny w GM paszach mogą kumulować się w mleku i mięsie. Znaleziono fragmenty GM DNA w mleku. Za mało badań zrobiono w tych kwestiach, a nawet mała ilość Raundupu pozostająca w ciele zwierzęcia może również szkodzić jakości spermy.

6.5 Disease-resistant crops may promote new plant viruses, which carry risks for humans – Rośliny odporne na choroby mogą spowodować powstanie nowych wirusów, ktore są groźne dla człowieka. Transgeny oporne na wirusy chronią roślinę przed jednym rodzajem wirusów, ale mogą osłabić odporność rośliny na inne szkodliwe wirusy. Skażone nadmierną ilością pestycydów rośliny są zagrożeniem dla zdrowia człowieka.

Section 7: Other types of GM foods carry risks – Inne przykłady GM żywności mogącej szkodzić.

7.1 Milk from rbGH treated cows may increase risk of cancer and other diseases – Mleko krów którym podaje się rbGH może zwiększyć ryzyko raka i innych chorób. GM hormon wzrostu BOVINE firmy Monsanto jest podawany krowom mlecznym w USA i w innych krajach dla zwiększenia wydajności mleka. Mleko to ma znacznie większą ilość IGF-1, hormonu, który jak się uważa, zwiększa ryzyko raka piersi, prostaty, odbytu, płuc i innych postaci raka. Mleko ma zaniżoną wartość odżywczą i większą ilość antybiotyków.

7.2 Milk from rbGH-treated cows likely increases the rate of twin births – Mleko krów z rbGH zwiększa ilość urodzeń dwojaczków. To wyższy wskaźnik IGF-1 zwiększa takie prawdopodobieństwo. Dwojaczków jest dwukrotnie więcej w USA niż w UK /Anglia,Szkocja, Płn. Irlandia,Walia/, gdzie rbGH jest zakazane.

7.3 Food additives created from GM microorganisms pose health risks – Dodatki do żywnści z GM mikroorganizmow są groźne dla zdrowia. Niektóre składniki do produkcji żywności otrzymywane są z GM bakterii, grzybów i drożdży. Nawet jeśli ich transgen jest nieobecny później w żywności, samo ich GM pochodzenie stwarza ryzyko. GM białka mogą być niezdrowe, mieć odmienne właściwości, moga reagować w nieznany sposób. Proces wszczepienia mógł też zaburzyć normalny rozwój genów w mikroorganizmie.

Section 8: Risks are greater for children and newborns. U dzieci i niemowląt zagrożenie jest większe!

8.1 Pregnant mothers eating GM foods may endanger offspring – Jedzenie GM żywności przez ciężarne matki może szkodzić potomstwu. Rozwój embrionu może być zmieniony nawet przez znikome ilości GM substancji w diecie matki. Dieta taka może nawet hamować rozwój genów u dziecka, co może być dziedziczone w następnych generacjach. GM rośliny mogą zawierać substancje które szkodzą normalnemu rozwojowi dziecka, ale nigdy nie przeprowadzono odpowiednich badań by takie zagrożenie wykluczyć.

8.2 GM foods are more dangerous for children than adults – GM żywność jest bardziej niebezpieczna dla dzieci niż dla dorosłych. Dzieci są generalnie bardziej wrażliwe na trucizny, alergie i problemy z odżywianiem. Piją więcej mleka które może pochodzić od krów którym podawano GM hormon rbGH. Prawdopodobieństwo choroby opornej na działanie antybiotyków może być w takim przypadku większe, zwłaszcza przy częstych infekcjach.

Źródło: http://zielonapolska.org....01&nid=505&full

http://www.icppc.pl/antyg...wanej/#more-155
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Informacje | TV Trwam | Radio Maryja na żywo |
Polecamy:informacje ktorych potrzebujesz Fundacja Skierniewice i Szkola Skierniewice
Korzystanie z forum oznacza pełną akceptację otrzymywania plików cookies.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,101 sekundy. Zapytań do SQL: 8