ND Forum - Dzień dobry POLSKO! Strona Główna ND Forum - Dzień dobry POLSKO!
Ludzie z sercem i głową

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Mięso z próbówki ?
Autor Wiadomość
Coltrane


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 17404
Skąd: Polska
Wysłany: 6 Sierpień 2013, 08:23   Mięso z próbówki ? [Cytuj]

Co o tym myślicie ? Czy będziecie jeść mięso z probówki ?

Kiedy zaczniemy jeść mięso z probówki?

Przy dzisiejszym poziomie spożycia mięsa, za kilkadziesiąt lat stanie się towarem deficytowym. Jak temu zaradzić? Zacząć produkować je w laboratoriach. To nie science fiction. Pierwszy hamburger z probówki jeszcze w tym roku ujrzy światło dzienne.

Prace nad stworzeniem sztucznego mięsa idą pełną parą. Na całym świecie blisko 30 zespołów badawczych pracuje nad wyprodukowaniem mięsa, nadającego się do spożycia, które zamiast z rzeźni pochodzić będzie z probówki. Pierwsze udane próby naukowcy mają już dawno za sobą. Największą niespodziankę szykują dla nas Holendrzy. Jeszcze w tym roku zaprezentują hamburgera, z którego kotlet będzie typowym produktem in vitro.

Holenderskie odliczanie

Zespół naukowców z Maastricht University w Holandii, którym przewodniczy prof. Mark Post nie ma wątpliwości, że mięso masowo produkowane w laboratoriach to rozwiązanie naszych cywilizacyjnych dolegliwości, związanych przede wszystkim z głodem i zapotrzebowaniem na mięso. Od wielu miesięcy ciężko pracuje, by udowodnić światu, że mięso wyprodukowane w laboratoryjnych warunkach może smakować tak samo jak to z tradycyjnego uboju. A zadanie ma niełatwe, bo trzeba przyznać, że zdecydowana większość z nas sceptycznie podchodzi do produktów żywnościowych, które swój początek wzięły w probówce.

Profesor Post w swoich planach nie jest jednak sam. Jego prace wspiera holenderski rząd, który finansuje wszelkie koszty związane z pracą naukowców. Według zapowiedzi już za kilka miesięcy świat ujrzy pierwsze konkretne wyniki ich badań. – W październiku udowodnimy, że nasz produkt wyhodowany z komórek macierzystych zwierząt będzie wyglądał i smakował tak samo jak prawdziwe mięso – zapewnia profesor.

Nakłady są wysokie, bo pierwszy hamburger, którym tak chwalą się badacze będzie kosztował 250 tys. euro. Wszyscy zapewniają jednak, że warto, bowiem dzięki pobraniu komórek macierzystych, z jednej świni będzie można uzyskać aż milion razy więcej mięsa niż obecnie. Laboratoryjne mięso do hamburgerów „wyprodukowane” zostanie z trzech tysięcy włókien mięśniowych, z których każdy ma ok. 3 cm długości, 1,5 cm szerokości oraz 0,5 milimetra grubości. Po nałożeniu na siebie ponad 200 takich włókien i pozostawieniu ich w bioreaktorze na sześć tygodni, mięso będzie gotowe.

Jak zapewnia prof. Post kiedy już uda się udoskonalić wyniki laboratoryjnych badań, przeciętny konsument nie będzie w stanie odróżnić smaku laboratoryjnej wieprzowiny, wołowiny, baraniny, czy drobiu od tej tradycyjnej. Przynajmniej zdaniem naukowca, choć sam nie próbował jeszcze swoich produktów.

Milion dolarów dla najlepszych

Oczywiście Holendrzy nie są jedyni w wyścigu o palmę pierwszeństwa w badaniach nad sztucznym mięsem. W Stanach Zjednoczonych od dziesięciu lat pracował nad tym zespół dr. Vladymira Mironowa z Medical University of South Carolina. Opracowana przez niego technologia pozwala na wytworzenie każdego rodzaju mięsa. Warto dodać, że ten 57-letni biolog specjalizujący się w bioinżynierii tkankowej jest pionierem w dziedzinie hodowli mięsa w warunkach laboratoryjnych. W dodatku jednym z najlepszych na świecie.

Sukcesem Amerykanów było pobranie komórek macierzystych indyków i wyhodowanie z nich mięśni szkieletowych. W dalszej kolejności zabrali się za dodanie tkanki tłuszczowej i naczyń krwionośnych. Zdaniem naukowców, dzięki temu będzie można wyprodukować soczyste steki.

źródło : Onet
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
AnnaE


Dołączyła: 02 Lut 2007
Posty: 2135
Skąd: Śląsk
Wysłany: 27 Sierpień 2013, 12:28    [Cytuj]

Widziałam filmik, jak naukowcy jedli hamburgera z mięsa wyprodukowanego na szkle w laboratorium.
Mimo wysiłku, miny mieli nietęgie.

[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
Lippitude

Dołączył: 16 Maj 2015
Posty: 7
Skąd: Warszawa
Wysłany: 16 Maj 2015, 10:29    [Cytuj]

Jak można w ogóle jeść takie mięso? To sie w jaki kolwiek sposób nadaje do spożycia? Chyba nie włożyłbym tego do ust nawet za milion złotych...



Koszulka Mech Herb
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
AnnaE


Dołączyła: 02 Lut 2007
Posty: 2135
Skąd: Śląsk
Wysłany: 16 Maj 2015, 14:49    [Cytuj]

Ukulali z niego hamburgera, usmażyli i wchłonęli. Widać to na filmiku.
A polscy rolnicy mają problem ze sprzedażą swoich świnek. Kto by pomyślał, że to dzieje się w jednej UE.
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
sonia
sonia

Dołączyła: 07 Gru 2008
Posty: 6384
Skąd: z Polski
Wysłany: 23 Maj 2015, 17:02    [Cytuj]

AnnaE,
ukulali :)))
piękne droga AnnnoE :)
serdeczności z drogi do ...:)
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
AnnaE


Dołączyła: 02 Lut 2007
Posty: 2135
Skąd: Śląsk
Wysłany: 24 Maj 2015, 20:00    [Cytuj]

Szczęśliwej drogi, Soniu i nie jedz tam hamburgerów :)
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
Coltrane


Dołączył: 01 Kwi 2008
Posty: 17404
Skąd: Polska
Wysłany: 24 Maj 2015, 21:22    [Cytuj]

AnnaE napisał/a:
Szczęśliwej drogi, Soniu i nie jedz tam hamburgerów :)


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=t4-vUtNf7s4[/youtube]
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
sonia
sonia

Dołączyła: 07 Gru 2008
Posty: 6384
Skąd: z Polski
Wysłany: 27 Maj 2015, 08:40   Moi Drodzy,Ta droga ,to nasza [Cytuj]

wspólna droga do normalnej Polski :)i bez takich mam nadzieję smakołyków :)

pozdrowienia :)
[Profil] [PM] [E-mail]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
[ ODPOWIEDZ ]
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Informacje | TV Trwam | Radio Maryja na żywo |
Polecamy:informacje ktorych potrzebujesz Fundacja Skierniewice i Szkola Skierniewice
Korzystanie z forum oznacza pełną akceptację otrzymywania plików cookies.

phpBB by przemo  
Strona wygenerowana w 0,034 sekundy. Zapytań do SQL: 8